Piyasada gözler Fed’in faiz kararında

MDN İstanbul


ABD’de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması piyasaları karıştırmaya devam ederken ülke ekonomisinin resesyona gireceği endişesi giderek güçleniyor. Fed

Fed’in bugün TSİ 21.00’de açıklanacak para politikası kararları öncesinde, para piyasalarındaki fiyatlamalarda 75 baz puanlık artış öne çıkarken birçok banka yetkilisinin daha önce bu adıma karşı yaptığı keskin açıklamalar fiyatlamaları zorlaştırıyor.

ABD’de cuma günü açıklanan enflasyon rakamının piyasa öngörülerine göre gerçekleşmemesi, beklentilerin yeniden fiyatlanması zorunluluğunu beraberinde getirirken Fed’in izleyebileceği farklı seçeneklerin de olması yatırımcıları temkinli olmaya zorluyor. Öte yandan, birçok kurumun gerçekleştirdiği anketlerde ekonomistlerin medyan faiz artışı beklentisinin de hâlâ 50 baz puan olması dikkat çekiyor.

Para piyasalarında yılın geri kalanındaki toplantıların en az birinde daha 75 baz puanlık faiz artışına gidileceği fiyatlanırken yıl sonu Fed’in politika faizinin yüzde 3,50’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Petrol piyasasında da gözler Fed toplantısında
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları için de gözler Fed toplantısına çevrildi. Amerikan Merkez Bakası’nın ABD ekonomisini ve küresel ekonomiyi yavaşlatacak agresif bir faiz artırımına yönelip yönelmeyeceği petrol fiyatları için belirleyici olacak. Arz taraflı endişeler ile dün güçlü yükselişlerin yaşandığı petrol fiyatlarında bu sabah da bir miktar artış var. Analistler, aralarında Goldman Sachs’ın da olduğu yatırım bankalarının beklediği gibi Fed’den 75 baz puanlık bir faiz artırımı gelmesi halinde kısa vadede ABD dolarının güçlenmesini ve bunun petrol fiyatlarında bir miktar gerilemeyi beraberinde getirmesini bekliyorlar.

Altın yatırımcıları Fed’in faiz kararını bekliyor
Piyasalar Fed’in 50 baz puan faiz artışını önceden fiyatladığı için beklentiler dahilinde gelecek artış yaşanırsa altında sert hareketler görülmeyebilir. Merkez Bankası, 75 baz puan faiz artışına giderse bu hamle altın fiyatlarında baskıyı artırabilir.

21.00 ABD – Fed faiz kararı
21.30 ABD – Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

  

Bunu Paylaşın