Peskov Erdoğan’a cevap verdi

MDN İstanbul

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkmenistan ziyareti dönüşünde gazetecilere “Rusya-Ukrayna meselesinde arabulucu olmak isteriz,” açıklamaları hakkında konuştu.

Sputnik Moskova muhabiri Siyamend Kaçmaz’ın haberine göre, gazetecilerin Erdoğan’ın arabuluculuk açıklamasına ilişkin sorularını yanıtlayan Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Donbass’taki durumu çözmek için Rusya, Türkiye ve Ukrayna’yı bir araya getirmeyi önerdiği iddialarının doğruluğundan emin olmadığını belirterek, “Rusya zaten Donbass meselesinde taraf değil. Ve aynı zamanda böyle bir zirvede soruna çözüm bulmak imkansız olacaktır. Bu meseledeki tek taraf Kiev’dir. Bu nedenle Moskova, Kiev’in Ankara’nın inisiyatifiyle düzenlenebilecek bir zirvede masaya oturması imkânsız,” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Medyaya yansıyan raporlara göre Ukrayna sınırında 100 bine yakın Rus askeri birikmiş durumda. Birçok ülke şu an çok tedirgin bu durumdan. NATO da çok tedirgin. Türkiye’nin sınırdaki artan gerilime bakış açısı nedir? Hem Rusya hem Ukrayna ile iyi ilişkileri olan Türkiye arabuluculuk rolü oynayabilir mi?” sorusuna karşılık şu cevabı verdi:

“Burada bizim tavrımız belli. Biz özellikle başta Kırım Türkleri ile alakalı yaklaşım olmak kaydıyla, bölgede bir barışın egemen olmasından yanayız. Dost Rusya ile ve özellikle Sayın Putin ile bu tür konuları bu şekilde müteaddit defalar görüştük, görüşüyoruz. Temennimiz odur ki bu bölge savaşın egemen olduğu bir bölge olmasın. Bu bölge barışın hakim olduğu bir bölge olarak geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın olumlu istikamette gelişmesi arzumuzdur. Bununla ilgili arabuluculuk olur, kendileriyle bu konuyu görüşmek olur… Gerek Ukrayna ile gerek Sayın Putin ile bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de bir payımızın olmasını isteriz.”

Sputnik

Bunu Paylaşın