Parasal sıkılaşma eğilimleri devam ediyor

MDN İstanbul


ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri para politikasına ilişkin sözle yönlendirmelerine devam ediyor. Hükûmet tarafı ise resesyon endişeleri karşısında olası uygulanacak politikaları kamuoyuyla paylaşıyor.Parasal sıkılaşma eğilimleri devam ediyor

Dün St. Louis Fed Başkanı James Bullard, makroekonomik verilerin beklentileri doğrultusunda gerçekleşmesi halinde temmuzda da güçlü bir faiz artışını destekleyeceğini söyledi ve ABD ekonomisini resesyona sokmadan enflasyonu aşağı çekebileceklerini düşündüklerini ifade etti.

Gözler yarın konuşma yapacak olan Fed Başkanı Jerome Powell’da. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek toplantıda Fed’in politika faizini 75 baz puan artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken eylül toplantısında da 75 baz puanlık artış ihtimali yüzde 40 seviyesinde bulunuyor.

ABD hükûmeti yükselen enflasyonla mücadeleye dahil olmak isterken dün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, akaryakıttan alınan vergilerin geçici olarak kaldırılmasına yönelik teklifin değerlendirmeyi hak ettiğini dile getirdi. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden ise kararın hafta sonuna kadar çıkabileceğini belirtti.

Avrupa’da dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB yetkililerinin temmuz ve eylül toplantılarında faiz artırma niyetinde olduklarını söyledi.parasal sıkılaşma

Lagarde, temmuzda 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceklerini ifade ederken tahvil faizlerine müdahale etmek için geliştirilen araca yönelik ısrarlı sorulara karşın bu konuda açıklama yapmak için henüz erken olduğunu dile getirdi.

ECB Baş ekonomisti Philip Lane ise Euro Bölgesi’nde negatif faizlerin artık uygun olmadığını kaydederken politika faizindeki artışın ekonominin bütün birimlerindeki risk primini yükselteceğini aktardı.

ABD’nin Çin’e uygulanan tarifelerin bir kısmını kaldırabileceğine yönelik haber akışı bölgede risk iştahını olumlu etkilese de Çin’de devam eden yeni tip koronavirüs salgınında önlemlerin henüz tamamen kalkmamış olması piyasaları baskılamaya devam ediyor.

ABD Başkanı Biden’ın yakın zamanda Çinli meslektaşını araması beklenirken, görüşme sonrası ABD’nin Çin mallarına uygulanan bazı tarifeleri kaldıracağı ya da azaltacağı tahmin ediliyor.

Piyasalarda bugün
15.30 ABD mayıs ayı Chicago Fed ulusal faaliyet endeksi
17.00 ABD mayıs ayı ikinci el konut satışları

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

 

Bunu Paylaşın