Orman yangılarının deniz ekosistemine etkileri araştırılıyor

MDN MEDIA

Akdeniz Koruma Derneği’nin 6 ay önce başlattığı Orman Yangınlarının Karasal ve Denizel Türlere Etkisi adlı proje kapsamında, orman yangınlarının deniz ekosistemine olan etkileri araştırılıyor

Proje kapsamında, Gökova Körfezi, Hisarönü Körfezi, Göcek ve Kaş’ta deniz altına kurulan istasyonlardan, denize savrulan küllerin ekosisteme olan etkileri gözlemlenecek.

Yanan ağaçların yaprakları asidik

AA muhabirine konuşan, Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, bölgede çıkan yangınlarda yanan ağaçların ağırlıklı olarak çam kökenli olduğunu ve bu ağaçların yapraklarının asidik özellik barındırdığını söyledi. Yangından sonra daha da asidik hâle gelen küllerin, ilk yağmurla denize taşındığını belirtti.  

Etkilenen canlıların büyüme hızı ve deniz habitatı incelenecek

Kurulan 4 istasyondan belirli periyotlarla alınacak verilerle, küllerin etkilerinin inceleneceğini ekleyen Kızılkaya, artan asiditeden birebir etkilenecek canlıların büyüme hızıyla ve yangınların deniz habitatı üzerindeki etkisinin ne kadar sürdüğüyle ilgili çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

Çalışma birkaç yıl sürecek

Kızılkaya konuyla ilgili, “Önce 1 yıllık tam bir veri seti elimizde hazır olduktan ve deniz suyunda asitlenmeyi net bir şekilde gördükten sonra canlıların bundan nasıl etkilendiğinin izleme çalışması başlayacak, bu 3-4 yıl sürer. Neler keşfettiğimize bağlı olarak başka canlılar da projeye dahil edilebilir, süresi uzatılabilir. Yangının hemen sonrasında denizel habitatta kitlesel ölümler olmuş mu? Onlarla bağlantısı nedir? Bunlar da incelenecek” dedi.

İklim değişikliğindeki korku senaryosuna sebep olabilir

Kızılkaya, simsiyah ve gri külün dipteki deniz hayatının üzerine çökmesini birçok yerde gözlemlediklerini ve asidik olan küllerin deniz suyunun asiditesini artırıyor olabileceğine değindi. Artan asitliğin, iskeleti kalsiyum karbonattan oluşan canlıların yaşamıyla ilgili sıkıntılar çıkarabileceğini söyleyen Kızılkaya, bunun iklim değişikliğinde korku senaryosu olduğunu ekledi.

Kızılkaya sözlerine şu şekilde devam etti:

Belki uzun dönemde faydası olabilir

Yangınlar büyük olsa da sadece Gökova Körfezi’ni ya da Hisarönü bölgesini etkiliyor, buralardan dışarı çıkıldıkça etkisini kaybeder. Ama bulunduğu küçük körfez ve koylarda bir etki yapma ihtimali yüksek. Özellikle Çökertme ve Mazı bölgesi arasındaki deniz çayırlarının üzerinde ciddi bir kaplama örtü var ama devamı gelmediği sürece o bölge kendini temizleyecek. Artı yönü de olabilir. Karadan, küllerin kendisi de dahil bir besin kaynağı denize gelmiş oluyor. Belki de uzun dönemde besini artırdığı için deniz çayırlarına faydası dokunabilir. Deniz çayırlarının bu durumdan nasıl etkilendiğini araştırmak için istasyonlarımız var, bunların hepsinin birbirini nasıl etkilediğini göreceğiz.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın