Olumlu sinyal ama yeterli değil

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel Dünya
Barışcan Yücel

ABD enflasyon verisinin piyasa beklentisinin de altında yüzde 8,5 gelmesi ile kısmi nefes alan küresel piyasalar, kısa vadeli olarak pozitif bir seyir izledi. 2 çeyreklik üst üste daralma gösteren ABD ekonomik büyüme verisi Fed’in burnuna resesyon kokusunu getirse de hem enflasyonda yaşanan gerileme hem de diğer öncü göstergeler olan işsizlik oranı, tarım dışı istihdam, ortalama saatlik kazançlar ve PMI verilerinin olumlu seyri Fed’in hâlâ cephanesinin dolu olduğunu gösteriyor.Olumlu sinyal

Şahin söylemler enflasyonu nasıl etkiler?
Uygulanan sıkı para politikası ve faiz artışı ilk meyvesini bu hafta açıklanan enflasyon verisi ile verdi. Özellikle enflasyonu düşürme politikasını her seferinde vurgulayan Powell ve ekibi agresif para politikasına devam eder ve şahin tonda söylemlerle piyasaya yön vermeye devam ederse enflasyonda gerileme devam edebilir.Elbette ABD ekonomisi için olumlu bir sinyal fakat yeterli değil. 1500 seviyelerine kadar gerileme gösteren BDI endeksi (Baltık Kuru Yük Endeksi) dünya ticaretinde daralmanın devam edebileceğini gösteriyor.

Pasifik’te, denizcilik faaliyetleri ile ilgili soru işaretleri var
Çin ve Tayvan arasındaki artan tansiyon, Pasifik tarafında denizcilik faaliyetlerinin geleceği hakkında soru işaretlerini beraberinde getirdi. Küresel bazda ham madde taşımacılığında olan daralma önümüzdeki günlerde global bazda ekonomik büyümenin kısa vadede pozitif tarafa geçemeyeceğini gösteriyor. Enflasyonu düşürmek için piyasadan çekilen para, üretimi ve arzı artırarak fiyat düşürme politikası ile uyumlu gitmez ise enflasyonla mücadele edelim derken resesyon ile burun buruna gelinmesinin zeminini hazırlayabilir.

Ticaretteki daralma stokçuluğu artırabilir
Diğer bir taraftan BDI endeksinin dip arayışına devam etmesi ve 1300 seviyelerinin altına sarkması durumunda ticaretteki daralmanın boyutu ham maddeye ulaşımı daha zor hale getirirken stokçuluğu artırabileceği gibi ilgili ürünlerin fiyatlarının tekrar artış göstermesine sebep olabilir. Böyle bir durumda ise yapılan faiz artışları, enflasyonu yeteri kadar düşürememiş olup bir de üstüne, ABD ekonomisinin büyümesinde daralmanın alt yapısını oluşturmuş olur. Böylelikle Powell ve ekibi resesyon ateşine daha fazla yaklaşır. Her zaman olduğu gibi ‘kazana yakın olan yanar’ mantığı ile rezerv paraya hükmeden gücün işlerini zora sokabilir.

Piyasanın yönünü büyüme verisi belirleyecek
Yalnız aynı kazan Biden tarafına da etki edebilir. Çünkü Trump dönemi borsalar ve sermayelerdeki kazanç ve artış Biden dönemine göre altın çağını yaşadı. Trump’ta sahalara geri dönmeye hazırlanırken elinde kozla gelecek. Bu sebepten ötürü evet hamle işe yaradı fakat büyüme verisinin akıbeti belirleyecek piyasanın yönünü. Kısa vadeli yaşanan pozitif hava ciddi teknik direnç seviyelerine yaklaşmış emtia ve endekslerin aşırı alım bölgesindeki fiyatlamalarına hafif kâr satışları ile karşılık bulmuşken dikkatli olmakta fayda var. Ekonomik büyümedeki ve küresel ticaretteki daralma devam ediyor.

Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com