Resesyon endişesinin vuku bulduğu ABD cephesinde Fed, 50 baz puan faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 5 olarak belirledi
ABD başkanlık seçimlerinden önce gerçekleştirilen bu indirimin 25 değil de 50 baz puan olarak belirlenmesi, olası bir resesyon endişesinin ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi. Fed’in faiz indirimlerine devam etmesi ve rezerv paraya olan güvenin sarsılmaya devam etmesi durumunda dolar aleyhine fiyatlamaların bir süre daha devam edebileceğine yönelik senaryo bir adım daha öncelikli hâle geldi. Özellikle 1,0840 ana pivot seviyesi üzerinde fiyatlamalarına devam eden Euro-dolar paritesi 1,11 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. Teknik anlamda aşırı alım bölgesinde bulunan paritede kısmi kâr satışları yaşanması durumunda 1,0970 ana destek seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Kısa vadede bu seviye altında çok fazla bir fiyatlama beklememekteyim. Olası geri çekilmelerin tekrar alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği unutulmamalıdır. Yukarı yönlü algının korunduğu paritede alıcılı atakların tekrar görülmesi durumunda 1,1275 ana direnç seviyesi gündeme gelebilir. Yükselişin momentum kazanarak genişlemesi için bu ana direnç seviyesinin üzerinde aylık kapanışlar yaşanması gerektiği unutulmamalıdır. Sterlin-dolar paritesine bakacak olursak her ne kadar hem teknik hem de psikolojik anlamda 1,31 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü algısını korumaya devam etse de ay içinde kısmi kâr satışları yaşanabilir. Geri çekilmelerin sınırlı kalacağı ve yukarı yönlü algının güçlü duruşuna devam ettiği unutulmamalıdır. 1,3770 direnç seviyesi hem haftalık hem de aylık periyotlarda test edilebilecek önemli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Jeopolitik risklerin artarak devam etmesi, enflasyonist ortamın tam olarak geçmemiş olması ve global bazda süre gelen siyasi politik belirsizliklerin yaşanıyor olması altın ons tarafında yukarı yönlü algının korunmasını sağlıyor.
Özellikle Fed’in beklentilerin üzerinde faiz indirimine gitmesi ile alıcılı ataklarını genişleten değerli metalde en kritik seviye 2.700 dolar bandı diyebilirim. Bu bant üzerine yapılacak denemelerin ardında fiyatlar bu seviye üzerinde kalıcılık sağlamayı başarırsa yukarı yönlü ivmenin artış gösterebileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Önümüzdeki 6 ay içinde Üçüncü Dünya Savaşı’nın daha fazla dillendirilmesi ve Fed’in gevşemeye devam etmesi durumunda altın ons fiyatlarının 3.500 dolar seviyesine doğru yükseliş göstermesi kuvvetle muhtemeldir. Olası geri çekilmelerde ise 2.435-2.335 destek aralığı güncelliğini korumaya devam etmektedir. Gümüş ons tarafı içinse 34,65 dolar direnci dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyeye doğru yaşanacak olası yükselişlerin hız keserek kâr satışı ile karşılaşma ihtimali olsa da bu seviye üzerinde yaşanacak kalıcılık senaryoyu bambaşka bir hâle getirebilir. Böyle bir durumda ise 52 dolar seviyesi ons başına dikkat çeken önemli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.
BTC tarafında yaşanan pozitif hava denge arayışına girse de alt coin’lerde yukarı yönlü potansiyel korunmaya devam ediyor. 65 bin üzerinde yeterli potansiyel bulamayan BTC 60 bin dolar altına hafif sarkmalar gösterebilir. Fed’in faiz indirimlerine devam etmesi durumunda düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği unutulmamalıdır. ETH tarafında 2.485 ana pivot seviyesi piyasaların odağında yer almaya devam ediyor. Bu seviye üzerinde tutunma çabası gösteren ETH cephesinde yükselişlerin ivme kazanması için 2.770 dolar üzerinde haftalık kapanışlar görmemiz gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Özellikle alt coin’ler için ise yapay zekâ coin’ler ve de-fi projeleri potansiyel barındırıyor diyebilirim. Yapay zekâ coinleri için ise WLD ve GRT projelerine göz atmanızı öneririm.
Yurtiçi piyasalarda Borsa İstanbul geniş bant aralığında konsolidasyon evresine devam ediyor.
9.700 ana pivot seviyesini orta seviye olarak alacak olursak aşağıda 9.200 desteği ve yukarda 10 bin 400 direnci güncelliğini korumaya devam ediyor. Bu bant aralığında çift yönlü fiyatlamaların bir süre daha devam edeceği kanaatindeyim. Sektörel bazlı bakacak olursak savunma sanayi ve bu sektöre hizmet veren bazı şirketlerin ön plana çıkacağı bir süreç bizleri bekliyor düşüncesindeyim. Ayrıca tarım, gıda ve perakende sektörlerinin iç içe geçtiği firmaların pozitif ayrışma ihtimâlinin güçlü olduğunu vurgulamak isterim. Son olarak da portföylerde alternatif enerji ve yenilenebilir enerji sektörlerine yer verilebilir. Endeks tarafında düşüşler yaşansa da bu sektörlerin veya bu sektörlere hizmet veren yan sektörlerin pozitif ayrışma ihtimâli kuvvetle muhtemeldir.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.