‘Ne dersem az ne dersem fazla’

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel Dünya
Barışcan Yücel

Uzun bir süredir üzerinde durduğumuz küresel ticarette yaşanan daralma hız kesmeden devam ediyor. Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) göstergesinin geçtiğimiz hafta belirttiğim 1390 seviyesine kadar gerilemesi önümüzdeki günlerde ham maddelere ulaşımın daha da zorlaşabileceğine işaret etmekte. ne dersem 

Küresel piyasaların hâlihazırda en büyük sorunu olan enflasyon ve baş ucumuzda sırasını bekleyen resesyon riskinin üzerine küresel ticarette daralmanın devam etmesi ve bu Bermuda şeytan üçgeninden gemisini kurtarmaya çalışan kaptanların amansız mücadelesi.

Ham maddeye ulaşım zorlaştıkça raflara yansıyacak olan enflasyon ve yeni zamlar global bazda vatandaşların uykularını kaçıracağa benziyor. Artan jeopolitik riskler ve tekrar alevlenmeye çalışan ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları, piyasalarda gergin bir hava yaratırken sürpriz bir faiz indirimi ile yangına petrol döken TCMB; kur tarafında sert yükselişlerin yaşanmasına neden oldu.

Piyasaya para fonlamak ve faiz oranlarını düşürmek tüketici alışkanlığı gereği mallara olan talebi artıracağı gibi enflasyonun önümüzdeki aylarda yukarı yönlü seyrinin ivme kazanmasına zemin hazırlayabilir.

Merkez banklarının faiz artırması enflasyonla mücadele açısından önemli bir rol oynasa da üretime yönelerek arz artışı yapılıp fiyatlar baskılanmadığı sürece, gelecek günler çok parlak değil diyebilirim.

Baltık Kuru Yük Endeksinin gerilemeye devam etmesi özellikle 1070 seviyesinin önemini daha da artırmakta. Bu seviye altına olacak gerilemelerde endeks dip arayışını 730 seviyesine kadar derinleştirebilir. Böyle bir senaryoda ise faiz artışları enflasyonla mücadelede yeterli kalmayacağı gibi ülkelerin ekonomik büyüme oranlarında da daralma riskini beraberinde getirecektir.

Resesyon, enflasyon ve küresel ticaret üçgeninin seyri önümüzdeki günlerde tartışma konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor. Yurt içi piyasalarda ise; özellikle şu son faiz indiriminden sonra ne dersem az ne dersem fazla…

Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com