Marmara, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ediliyor

MDN İstanbul

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı Çevre ve Şehircik Bakanı Murat Kurum Başkanlığı’nda geçtiğimiz ay gerçekleştirildi.

İlginizi çekebilir:    ‘Marmara’da yaşadıklarımız geleceğin habercisi’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum öncülüğünde gerçekleşen toplantıda Marmara Denizi’nin su kalitesini artırmak, denizdeki canlı yaşamını korumak için 22 maddeden oluşan bir eylem planı ortaya çıktı. Kısa ve uzun vadeli eylem planında Marmara Bölgesi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi yönünde karar alındı. Bakan Kurum, “Marmara Denizi için başlattığımız bilimsel çalışmaları temmuz ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Koruma bölge ilanı çalışmalarımızı temmuz ayı itibarıyla tamamlamak istiyoruz. Tabii bu çalışmalar, buradaki biyoçeşitliliği korumak ve geleceğe aktarmak için de Akdeniz ve Karadeniz’in korunmasına katkı sağlamak için de çok önemli bir adımdı. Marmara Denizi koruma alanımız, bu çerçevede Türkiye’nin en büyük denizel koruma alanı. Yine dünyada sayılı büyüklükte ve etrafında 7 şehrin olduğu ilk koruma alanı olarak literatüre geçecektir. Koordinasyon Kurulu için de 14 alt çalışma grubu kurduk. Bunlar noktasal kaynaklı kirliliğin tespitiyle ilişkili ki bu kirlilikleri tespit edeceğiz. İş programını kirlilikleri tespit ettiğimiz noktalarda yoğunlaşmak suretiyle hayata geçireceğiz. Yine yeni yapılacak kentsel atık su arıtma tesisleri var,’’ dedi.

İlginizi çekebilir:    Deniz karı denizin çocuklarını nasıl etkiliyor?

Kurulacak diğer alt çalışma gruplarının “Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri”, “Yayılı Kaynaklı Kirliliğin Tespiti”, “Teknolojik ve Biyolojik Mücadele”, “Balıkçılık Faaliyetlerinin Kontrollü Hale Getirilmesi” olduğunu anlatan Kurum, “Burada balıkçılıkla alâkalı zarar gören esnafımıza, vatandaşımıza destek olunma sürecini Tarım Bakanımız da açıkladılar, bu süreci takip edeceğiz,” dedi.

Müsilajın çevre ve insan sağlığına etkilerinin belirlenmesi amacıyla da bir alt çalışma grubu kurulduğuna değinen Bakan Kurum, bu grubun da müsilajın tüm etkilerini araştırarak vatandaşları bilgilendireceğini söyledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın