MAN, denizcilikte hidrojen yakıt dönüşümü için kolları sıvadı

MDN MEDIA

MAN Enerji Çözümleri, denizcilik uygulamalarında hidrojen kullanımına geçiş için denizcilik endüstrisi ve akademik çevrelerle işbirliği yaptı

Endüstri lideri Carnival Maritime GmbH ve araştırma enstitüleri, WTZ Roßlau gGmbH, NMA TUM ve tedarikçi Tenneco INC. ile birlikte çalışacak olan MAN, HydroPoLEn isimli proje kapsamında hidrojen yakıt kullanan orta hızlı motor konseptleri geliştirecek. Almanya Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı tarafından fonlanan proje, nakliye sektöründe kullanılan tahrik sistemini değiştirmek ve enjeksiyon, ateşleme, gelişmiş sürtünme sistemi gibi anahtar teknolojileri geliştirmeye odaklanacak. Aynı zamanda, güç ünitesi ve yakıt deposunu tek bir sistem hâline getirecek bir tasarım yapmaya da çalışacak.

Hedef, sürdürülebilir tahrik sisteminin önünü açmak

Yanma sürecine ilişkin endişelerin yanı sıra proje, motor verimliliğine, güvenlik sıkıntılarına ve teknolojinin gemilere entegre edilme aşamasında doğan endişelere de değinecek. Motorlarda yapılacak bu yeniliklerle, hidrojen yakıtla çalışacak motorun verimliliğini, performansını ve dayanıklılığını artırmak ve denizcilik sektörünü sürdürülebilir tahrik sistemlerinin önünü açmak hedefleniyor.

Yüzde 25 hidrojenli motorlardan sonra yüzde 100 hidrojene geçiş en mantıklı adımdı

MAN Enerji Çözümleri Four-Stroke R&D Başkanı Alexander Knafl, hidrojenin MAN’ın stratejisinde önemli bir rol oynadığını ve kendisi dışında amonyak ve metanol, metan gibi sentetik karbon nötr yakıtların da temelini oluşturduğunu söyledi. Hidrojen temelli yeşil enerji üretebilmek için H-TEC SYSTEMS yardımcısıyla elektrolizör içeren ürün portfolyoları olduğunu da ekledi. Knafl açıklamasının devamında, mavi-hidrojen, metanol, sentetik metan ve amonyak üretiminde kullanılan, Karbon Yakalama Deposu için birkaç ürünleri ve önemli teknolojileri olduğunu da belirtti. Son olarak, 2021’de çıkardıkları yüzde 25 hidrojen motorlarından sonra bir sonraki hedeflerinin doğal olarak sadece hidrojenle çalışan bir motor üretmek olduğuna değindi.

Endüstriyi karbonsuzlaştırmak için yeşil ve mavi hidrojenin ikisine de ihtiyaç olacak

Man Enerji Çözümleri Four Stroke R&D Yanma Geliştirme Başkanı Christian Kunkel, hidrojen ve amonyağın yanma aşamasında CO2 emisyonu sıfır olan en avantajlı gelecek vaat eden çevreci yakıtlar olduğunu söyledi. Hidrojen üretiminin, yeşil hidrojen olarak, yeşil enerji ve elektrolizörlere dayandırılabileceğini yada mavi hidrojen olarak doğalgaz ve Karbon Depolama Ünitesi’ne dayandırılabileceğini ekledi. İkisinin de çevreye zarar vermeyen metotlar olduğunu vurguladı. Uzun vadede ise, üretmesi en ucuz hidrojen çeşidinin yeşil hidrojenin olacağını düşündüklerini belirtti. Kunkel, yeşil hidrojeni üretmek için gerekli altyapı ve üretim kapasitesi oluşturulduğunda, endüstriyi karbonsuzlaştırmak için yeşil ve mavi hidrojenin ikisine de ihtiyaç duyacaklarını söyledi. Son olarak, HyroPoLEn Projesi’nden alınan sonuçların ve yapılan işbirliklerinin ümit vaat ettiğini ekledi.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın