Maersk karbon nötr hedefini açıkladı

MDN İstanbul

Maersk, dünyanın ilk karbon nötr tarifeli konteyner gemisini 2023 yılında hizmete sokmayı planladığını açıkladı.Şirket, yaklaşık 2,000 TEU kapasiteli olmasını planladıkları geminin yakıt olarak metanol kullnacağını ve bölge içi ağlarda hizmet vereceğini duyurdu.

Gemi ayrıca standart düşük sülfürlü yakıtları (VLSFO) da kullanabilecek. Ana plan da ise gemiyi karbonsuz e-metanol veya sürdürülebilir biyo-metanol ile çalıştırmak yer alıyor.

Son zamanlarda sürdürülebilir nakliye konusunda giderek artan müşteri talebi doğrultusunda sektör de teknoloji yatırımlarını artırmaya yöneldi ve gelişmeler de hızlanmaya başladı.

İlginizi çekebilir:    Metanolün yeşil yakıt olarak ticarileştirilmesi araştırılıyor

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Maersk CEO’su Søren Skou, ‘‘Müşterilerimizin bizden talebi küresel tedarik zincirlerinin karbonzuslaştırılmasına yardım etmemiz. Bu amaçla gelecekte ihtiyaç duyacağımız karbonsuz yakıtların barındırdıkları pratik, teknik ve güvenlik zorluklarını çözmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız 2050 yılına kadar karbon nötr bir filoya sahip olmak. Hedeflerimizi duyurduğumuz 2018 yılından itibaren oldukça ilerleme kaydetmiş durumdayız. Bugün bunu ulaşılması zor ama ulaşılabilir bir hedef olarak görmekteyiz,’’ dedi.

Maersk’in filo değiştirme planı hem metanol yakıtların kullanımından hem de gelecekteki gemi inşalarında çift yakıtlı motor kullanılmasından oluşuyor.

İlginizi çekebilir:    Emisyonsuz gemi çalışmaları yoğunlaştı

Şirket, karbondan arınma stratejisine uyumlu bir şekilde 2030 yılına kadar ticari kullanıma uygun karbon nötr gemilere sahip olmayı hedefliyor. Amaç 2008’deki seviyelere oranla 2030 yılına kadar CO2 salınımlarını yüzde 60 azaltmak. Ancak yapılan son duyuru bunun daha erken gerçekleşebileceğini gösteriyor.

karbon nötr

Alkol bazlılar (metanol ve etanol), biyo-metan ve amonyak temelli potansiyel yakıt türüne odaklanan Maersk yeni yakıtlar geliştirilmesi adına ciddi yatırımlar yapıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın