Metanolün yeşil yakıt olarak ticarileştirilmesi araştırılıyor

MDN İstanbul

Avrupalı deniz araştırma ve teknoloji firmaları tarafından oluşturulan bir konsorsiyum tarafından yeni inşa gemilerde yakıt olarak metanolü kullanarak fosil içermeden faaliyet gösterilmesinin fizibilitesini araştırmak amacıyla Fastwater projesi başlatıldı.

Avrupa Komisyonu’nun fon sağladığı Fastwater, yüksek etkili sonuçlara odaklanarak mevcut gemilere çözümler ve yeni inşalar için tarasmlar sağlayacak ve metanolü karbonsuz nakliyeye hızlı bir geçiş yapmada geleceğe hazır bir deniz yakıtı olarak öne çıkaracak.

Proje, özellikle orta ve yüksek hızlı metanol yakıtlı motorları nakliye için ticarileştirmeyi amaçlıyor. Orijinal ürün üreticileri, tersaneler, gemi inşa ve gemi makineleri mühendisleri, armatörler, işletmeciler, liman ve denizcilik yetkilileri, klaslama kuruluşları, yakıt üreticileri ve araştırma enstitülerini içeren geniş çaplı konsorsiyum, bir liman römorkörü, bir pilot tekne ve bir sahil güvenlik gemisinde metanol yakıt kullanarak ileride metanol tahrikli bir vapurda kullanılabilecek bir evrensel yakıt kiti oluşturmayı amaçlıyor.

Fastwater programı kapsamında, gemi mürettebatları ve liman çalışanları eğitim programları düzenlenecek, metan ol deniz yakıtın kullanımı için kurallar ve düzenlemeler geliştirilecek, metanolü yağlamak için gerekli net karbon-nötr tam değer zincirini anlatan bir iş planı hazırlanacak ve CO2’yi tespit eden bir metanol aktarma sitemleri geliştirilip kirliliğin önüne geçilecek.

Projede yer alacak bazı ortaklar; Antwerp Limanı, İsveç Denizcilik İdaresi, Meyer Werft, Lloyd’s Register, Lund Üniversitesi ve Ghent Üniversitesi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın