Emisyonsuz gemi çalışmaları yoğunlaştı

MDN İstanbul

Getting to Zero Coalition tarafından hazırlanan bir haritalama uygulaması denizcilik sektöründe sıfır emisyona yönelik pilot ve demonstrasyon halinde 66 projenin olduğunu ortaya koydu.Projelere yönelik farkındalığın oluşmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışma, coğrafi seçim, proje odağı, proje türü, yakıt seçimi ve kamu finansmanlarının varlıklarına göre kategorilere ayrıldı.

Projelerin dağılımına bakıldığı zaman 49 proje ile bu konu üzerine en çok yoğunlaşan bölge Avrupa. İkinci sırada ise Japonya, Çin ve Güney Kore’nin ağırlıklı olduğu Asya ülkeleri yer alıyor.

Gemi teknolojilerini geliştirme veya yakıt üretimi üzerinde yoğunlaşmış olan çalışmalar çoğunlukla amonyak, metanol/etanol, hidrojen ve pil gücü ile çalışan gemilere odaklanmış durumda.

Haritalandırmada yer alan 66 projenin 32’si kamu finansmanları ile destekleniyor ve finansmanlarda en destekçi bölge 29 proje ile Avrupa oldu.

Haritalama, projelerde amonyak ve biyoyakıt kullanımının büyük denizaşırı gemilerin kullanımı için uygun olduğunu vurguluyor. Biyoyakıtla çalışan gemilerin çalışır durumda olduğu, amonyak gemilerin ise konsept geliştirme aşamasında olduğu görülüyor.

Hidrojen yakıtlı gemi projelerinin ise genellikle 5000 dwt altındaki gemiler üzerinde yürütüldüğünü gösteren çalışma bu yakıtın yakın gelecekte büyük gemilerde kullanımının zor olduğunu ortaya koydu.

Projelerin büyük bir kısmının (47) demonstrasyon projesi olarak planlandığını gösteren çalışma, bunların gerçek dünyada uygulanabilirliğini gösteriyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın