LNG yakıtlı dev gemi çalışmaları devam ediyor

MDN İstanbul

Hyundai Heavy Industries (HHI), 50 bin dwt’lik hacmiyle, dünyanın LNG yakıtıyla çalışan en büyük deniz taşıtı olacak dökme yük gemisini teslim etmeye hazırlanıyor. Gemiyi Güney Kore Bayrağı’yla birlikte klaslayacak olan uluslararası klas kurumu Lloyd’s Register’ın yaptığı açıklamaya göre, teslimatın HHI’nın Güney Kore’deki Mipo Tersanesi’nde yapılması bekleniyor.

Ilshin Logistics’in 2016 yılında sipariş ettiği geminin yapımı, çelik üreticisi POSCO iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Gemi, POSCO tarafından geliştirilen yüksek manganlı çelikten üretildi ve yeni bir krijoyenik LNG yakıt tankı konsepti kullanıldı. Gemi, Ilshin Logistics tarafından, Güney Kore kıyı ticareti dâhilindeki kireçtaşı taşımasında kullanılacak.

Proje, LNG’nin yakıt olarak daha geniş alanda adaptasyonu için yapılmakta olan çalışmalar açısından da örnek teşkil ediyor.

Lloyd Register ve HHI yeni bir gemi için de çalışmalara devam ediyor. HHI ve LR, toplam hacmi 180 bin dwt olan dökme yük gemisinin tasarımı için bir ortaklık başlattıklarını 2017’nin başlarında açıklamışlardı. Tasarımın geliştirilmesi neredeyse tamamlandı. Gemi, kısa ve orta uzunluktaki rotalar üzerinde dökme yük taşımacılığı hizmeti vermesi için inşa ediliyor. Geminin tasarımında, POSCO tarafından üretilen yüksek mangan veya yüzde 9 nikel alaşımlı çelikten üretilen ve kıç tarafına yerleştirilecek olan LNG yakıt depoları bulunacak.

Woodside, Anangel, GE, Lloyd’s Register ve HHI Avustralya–Asya arasındaki demir ticareti rotasında çalıştırılmak üzere 250 bin dwt’lik, tek ve çok büyük bir gemi için ortak bir sanayi projesine imza attılar. Bu projenin tasarımının güvenliği açısından yapılan bir analiz, tüm tarafların katılımıyla, geçtiğimiz günlerde Seul’de tamamlandı.

Lloyd’s Register’ın Kore Baş Temsilcisi ve Denizcilik Müdürü Jin-Tae Lee, “HHI’yla birlikte geliştirdiğimiz bu ortak projeyle, Koreli gemi üreticisinin sektöre bu denli yenilikçi tasarımlar kazandırmasına katkıda bulunduğumuz için mutluyuz. İnanıyoruz ki HHI’nın girişimleri, gemi sahiplerinin emisyon kurallarına ve kısıtlamalarına uyum sağlamalarına, güvenilir ve rekabetçi çözümlerle katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Bunu Paylaşın