Küresel piyasalar yeni haftaya temkinli başladı

MDN İstanbul

Küresel pay piyasalarında geçen hafta güçlenen risk iştahının etkisiyle pozitif bir seyir izlenmesinin ardından yeni haftanın dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri öncesi temkinli başladığı görülüyor.küresel piyasalar

Fed’in faiz artırımı risk iştahını artırdı
Geçen haftanın ilk yarısında açıklanan şirket finansal sonuçları ile dalgalı bir seyir izlenen pay piyasalarında, çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizlerde beklentiler doğrultusunda 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve sonraki dönem için daha yumuşak bir tutum izleyeceği sinyali vermesi risk iştahını artırdı.küresel piyasalar

ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 0,9 küçülmesinin, ülkenin resmî olmasa da teknik resesyona girdiğine işaret etmesi ise küresel dolar talebinin azalmasını ve tahvil faizlerinde düşüşü beraberinde getirdi.

Piyasanın gözü verilerde
Yeni hafta Çin’de talebin azaldığına işaret eden ve 3 ayın en düşük seviyesine gerileyen imalat sanayi PMI verileri ile temkinli başladı. Yatırımcı fiyatlamaları açısından hafta boyunca, yurt içinde temmuz ayı enflasyonu ve yurt dışında İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararının yanı sıra Euro Bölgesi’nde işsizlik, Almanya’da sanayi üretimi ve ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin belirleyici olması bekleniyor.

Avrupa’da jeopolitik riskler ve enerji krizi odakta
Avrupa tarafında, artan jeopolitik riskler ve enerji krizine ilişkin gelişmeler gündemin odağında kalmaya devam ediyor. Euro Bölgesi’nde enflasyon temmuzda yüzde 8,9 ile tarihi seviyeye yükseldi. Bu gelişme sonrası Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eylül toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceği beklentileri güçlendi.

Çin’de imalat sanayi PMI’ı geriledi
Asya genelinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Hint-Pasifik ülkelerine yapacağı ziyaret jeopolitik risk algısını artırırken Çin’de imalat sanayi PMI temmuzda 1,2 puanlık düşüşle 3 ayın en düşük seviyesi olan 49’a geriledi.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde kapanmaların yaşandığı Çin ekonomisinin henüz toparlanmadığına işaret etmesi küresel çapta talebin yavaşlamaya devam edeceği beklentilerini güçlendirirken Japonya’da imalat sanayi PMI temmuzda 0,1 puanlık sınırlı düşüşle 52,1’e geriledi.

Kurda yön yukarı
Yurt içinde, geçen hafta cuma günü yüzde 1,93 değer kazanan BIST 100 endeksi 2.592,38 puandan kapanırken endeksin haftalık bazdaki yükselişi yüzde 3’ü buldu.

Dolar/TL, geçen hafta yüzde 1 artışla 17,91’den kapanmasının ardından yeni haftaya bankalararası piyasanın açılışında 17,95’den başladı.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, temmuz ayı imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, temmuz ayı imalat sanayi PMI
11.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı imalat sanayi PMI
12.00 Euro Bölgesi, haziran ayı işsizlik oranı
16.45 ABD, temmuz ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, temmuz ayı ISM imalat sanayi PMI

AA

Bunu Paylaşın