Küresel piyasalar negatif seyrediyor

MDN İstanbul

ABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele için agresifleşen para politikasının ülkeyi resesyona sokacağına ilişkin endişeler güçleniyor.küresel piyasalar

Dün açıklanan makroekonomik verilere göre kişisel harcamalar yüzde 0,2 artsa da beklentilerin altında kalırken martta 170 bin seviyelerine inen haftalık işsizlik maaşı başvuruları haziran başından bu yana 230 bin bandında kayıtlara geçiyor.

ABD’de işsizlik maaşı başvurularında sınırlı düşüş
İşsizlik maaşı başvurularının resesyona işaret etmek için henüz düşük seviyelerde bulunmasına karşın, son 5 ayın en yükseğinde bulunması dikkati çekiyor.

ABD Merkez Bankası’nın para politikasında oldukça önem verdiği kişisel tüketim harcamaları ise mayısta yüzde 6,3 artışla beklentilerin hemen altında gerçekleşmesi ise enflasyonun zayıflayabileceğine ilişkin beklentileri sınırlı şekilde desteklese de tahvil piyasalarında resesyon korkusuyla alış ağırlıklı seyir güç kazanmaya devam ediyor.

OPEC+’dan pandemi öncesi seviyelere dönme kararı
Brent petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, petrol üretimini ağustosta günlük 648 bin varil artırma kararı alması ve küresel ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz beklentilerle düşüş eğilimini üçüncü güne taşıyarak 108,3 dolara geriledi.küresel piyasalar

Almanya’da işsiz sayısı haziranda Ukraynalı mülteciler nedeniyle arttı
Almanya’da işsiz sayısı, Ukrayna’dan gelen göçmenlerin iş gücü piyasasına katılımı nedeniyle haziranda 103 bin artarak 2 milyon 363 bine, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da yüzde 5’ten yüzde 5,3’e yükseldi.küresel piyasalar

Temmuzdan itibaren para politikasında sıkılaştırıcı adımlar atacağını duyuran Avrupa Merkez Bankası’nın söz konusu verilerin ardından 50 baz puanlık faiz artışına gideceği beklentileri güç kaybetti.

Merkez bankaları faiz artırıyor
Ayrıca, dün bölgede Macaristan ve İsveç merkez bankaları politika faizini 50’şer baz puan artırarak sırasıyla yüzde 7,75 ve yüzde 0,75’e çıkartırken şahin politikaların gelecek dönemde de devam edeceği yönlendirmesinde bulundu.

Asya pay piyasaları özellikle Çin’deki olumlu makroekonomik verilere karşın yeni günde satış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Çin’de PMI son 13 ayın en yüksek seviyesinde
Çin’de açıklanan makroekonomik verilere göre imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI) son 13 ayın en yüksek seviyesi olan 51,7’ye çıkarak beklentileri geride bırakırken yeni tip koronavirüs salgını sonrası ekonominin normalleşmeye başladığına yönelik öngörüler güçlenmeye devam ediyor.

Rusya Maliye Bakanı’nın dost ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı düşündüklerini açıklamasının ardında dolar/ruble paritesi yüzde 4,6 azalışla 51,5’e indi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,3 artışla 16,6987’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 16,7132 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
11.00 Euro Bölgesi, imalat PMI
11.30 İngiltere, imalat PMI
12.00 Euro Bölgesi, TÜFE
13.30 ECB, Panetta konuşması
16.45 ABD, imalat PMI
17.00 ABD, ISM imalat endeksi

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , , ,
Bunu Paylaşın