Küresel piyasalar negatif seyrediyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, dün dünya genelinde açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin resesyon beklentilerini güçlendirmesi ile dalgalı bir seyir izleniyor.

Resesyon beklentileri güçleniyor
Temmuz ayına ilişkin imalat sanayi PMI verisi Çin’de 49 ile 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa’da 49,8’e inerek daralma bölgesine geçti. ABD’de ise Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi 52,8’e yükselse de Haziran 2020’den bu yana görülen en düşük seviyede kaldı.İmalat sanayi sektöründe ivme kaybının sürdüğüne işaret eden verilerin detayları resesyon beklentilerini güçlendirirken dün temkinli başlayan küresel pay piyasaları günü düşüşle tamamladı. Resesyon beklentileri ile dolara olan talep azalmaya devam etti ve dolar endeksi 105 sınırına kadar gerileyerek yaklaşık bir ayın en düşük seviyesini gördü. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 2,53 ile 5 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Avrupa’da maliyet baskıları sürüyor
Avrupa tarafında Ukrayna-Rusya gerilimi, enerji krizi ve yüksek enflasyon karşısında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) atacağı adımlar gündemin odağındaki yerini koruyor. Makroekonomik tarafta dün açıklanan veriler Euro Bölgesi’nde işsizlik oranının haziranda yüzde 6,6 ile değişim göstermediğine işaret ederken imalat sanayi PMI verileri maliyet baskılarının sürdüğünü ortaya koydu.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Ukrayna’ya 1 milyar Euro makro finansal destek verdi.
Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin ayrılması ise günün en önemli gelişmesi olarak öne çıktı.

Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesini istemiyor
Asya genelinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Hint-Pasifik ülkelerine yapması beklenen ziyaret jeopolitik risk algısını artırdı.

Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin askerî karşılık dahil ciddi sonuçlar doğuracağına dair sert uyarılarda bulunurken Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, yaptığı açıklamada Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin çok doğal bir mesele olduğunu ve bu ziyareti gerçekleştirme hakkının bulunduğunu ifade etti. Amerikan televizyon kanalı CNN de Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin beklendiğini bildirdi.

Dolar/TL’den yön ne olur?
Yurt içinde ise dün alış ağırlıklı bir seyir izlenen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 2,47 değer kazanarak 2.656,32 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar/TL ise dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,1 azalarak 17,90’dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,94’den işlem görüyor.

Piyasalarda bugün

09.00 İngiltere, temmuz ayı konut fiyat endeksi

14.30 Türkiye, mayıs ayı finansal kesim dışı firmaların döviz varlık ve yükümlülüğü

17.00 ABD, haziran ayı JOLTS açık iş sayısı

17.00 : Fed, Evans konuşması

20.00 : Fed, Mester konuşması

AA

Bunu Paylaşın