Kontrol merkezi ve güvenli bölge kurulacak

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA

Türkiye’de temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’la görüşmesinin ardından açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna savaşı nedeniyle ortaya çıkan tahıl krizine çözüm bulmak için İstanbul’da anlaşma olması durumunda “bir kontrol merkezi kurulacağını ve güvenli bölge oluşturulacağını” söyledi.

Birleşmiş Milletler’in tahıl kriziyle ilgili planını “gerçekçi ve uygulanabilir” bulduklarını ve desteklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “BM planı, İstanbul’da anlaşma olursa bir kontrol merkezi kurulacak ve Ukrayna kara sularının hemen dışında bir güvenli bölge oluşturulacak. Bu bölgede özellikle Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin, silah veya başka bir şey taşımadığından emin olmak için, kontrollü de yapılacak. Dönüşte de tabii gemilerin belirlenen ürünleri taşıdığından herkes emin olmak istiyor” dedi.

Bu planla ilgili tarafların anlaşması gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, Türkiye’nin bir anlaşma sağlanması için BM’nin yanı sıra hem Ukrayna hem de Rusya ile görüştüğünü kaydetti.

Çavuşoğlu, BM’nin çabalarına ilaveten Türkiye’nin de gerek Ukrayna gerek Rusya ile görüşmeleri sürdürdüğünü de hatırlattı.

Daha çok Rusya üzerinde odaklandıklarını, İstanbul’da teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirilmesinin planlandığını ve henüz bunun tarihinin belli olmadığını aktaran Çavuşoğlu, “Rusya’dan olumlu cevap bekliyoruz” dedi.

‘Türkiye olarak ürünlerin bize gelmesine de müsaade etmeyiz’

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretinde de bu konuları ele aldıklarını, hem bakan düzeyinde hem de Lavrov ile gelen teknik ekiplerle Türkiye’nin teknik ekipleri ve uzmanları arasında görüşmeler gerçekleştirildiğini de dile getirdi.

Türkiye olarak BM ile çalıştıklarını, tüm tarafları çalışmalar hakkında bilgilendirdiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın tahıllarının çalındığına ilişkin iddialarıyla ilgili de değerlendirmede bulundu. Çavuşoğlu, “Bu iddialar bize de geldi. Ukrayna tarafından da ara ara bu tür bilgiler geliyor. Biz, her iddiayı ciddiye alıyoruz ve ciddi şekilde araştırıyoruz, sonucunu da özellikle Ukrayna tarafına bildiriyoruz her seferinde.

Yaptığımız incelemelerde, Türkiye ile ilgili iddialar ortaya atıldıktan sonra menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu da gördük. Biz, Ukrayna’nın tahılının ya da herhangi bir ürününün Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz, bu konuda devletimizin ve yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır” dedi.

AA

Bunu Paylaşın