KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Kıbrıs sorunu hakkında açıklama

MDN Editör

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs sorununun tarifi, Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti diye muamele görmesidir. Bu sorunu yaratan yapı da BMGK’nın 5 daimi üyesi” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise “Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti demeye gerek yok, Kıbrıs Devleti demek gerek” diyen Bahçeli’nin sözlerini destekledi

Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Kıbrıs konusunu çeşitli yönleriyle mevkidaşı Fidan ile ele aldıklarını aktaran Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

Kıbrıs Sorunu’nun tarifi, Rum tarafının ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ diye muamele görmesidir. Bu sorunu yaratan yapı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi, bu sorunu hala daha uluslararası camianın gündeminde tutan yapı olmaya devam ediyor. Yani Rum tarafına siz ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ muamelesi yaptığınız sürece yarattığınız sorunun devamından başka bir şey yaratmıyorsunuz.

Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle müzakere süreci çöktü

Ertuğruloğlu, Crans-Montana’da 2017’deki müzakereleri hatırlatarak, burada Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle müzakere sürecinin çöktüğünü vurguladı.

Bakan Ertuğruloğlu, Crans-Montana’da, Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle müzakere sürecinin çöktüğü günden itibaren, Türk tarafının Kıbrıs konusuna bakış açısına değindi.

İlginizi çekebilir:

Yunanistan, Balkanlar ve ötesi

Ertuğruloğlu, “Aynı şeyleri tekrarlayarak farklı bir netice beklemek zaman kaybından başka bir şey değildi, zaman kaybı deyip de geçmeyelim. Bu süre içerisinde Kıbrıs Türkleri hiç hak etmedikleri ambargolar altında yaşamaya devam ediyor. Kıbrıs Rumları uluslararası arenada ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ diye muamele görmeye devam ediyor. Bize izolasyon tedbirleri uygulatıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bir yere varılamadı, çünkü varılamazdı”

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ömrünü müzakere masalarında geçirdiğini ve “uzlaşının mümkün olabileceği” yaklaşımıyla çabaladığını belirten Ertuğruloğlu, “Bir yere varılamadı, çünkü varılamazdı” diye konuştu.

Crans-Montana’da sürecin bir aşamada bırakılmadığını, çöktüğünü yineleyen Ertuğruloğlu, sürece devam edilmesine ilişkin talebin ve söylemin karşısında olduğunu dile getirdi.

Ertuğruloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni sayfa açıldıysa sayfanın gerekliliklerini yerine getirmek ulusal davanın gereğidir. Bu bilinçle mücadelemize devam ediyoruz. Her zaman söylemişimdir. Kıbrıs konusu sadece Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs Rum’u ile yaşadığı bir sorun değildir. Kıbrıs sorunu ulusal bir davadır. Sadece ana vatanımızın davası da değil, Türk dünyasının davasıdır. Türk dünyasının Doğu Akdeniz’deki hak, hukuk ve çıkarlarının meselesidir. Bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Sağolsun ana vatanımız, ilk günden bugüne ve ilelebet yanımızda olmuştur, olmaya devam edecektir.”

“Ada’yı ‘Helen Adası’ olarak görüyorlar”

Bir basın mensubunun Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin sorusu üzerine Bakan Ertuğruloğlu, Türk tarafının, bu kaynakların ortak değerlendirilmesi, bunlardan ortak faydalanılması yönünde defalarca öneriler sunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

Bütün bu önerilerimizi reddeden hep Rum tarafı olmuştur. Reddetmelerin temelinde yatan neden de dünyanın kendilerine siz ‘Kıbrıs Cumhuriyeti devletisiniz.’ muamelesi yapmış olmasıdır. Dolayısıyla zaten kendilerini Ada’nın hâkimi diye görüyorlar. Ada’yı tarihinde hiçbir bir zaman olmamış bir ‘Helen Adası’ olarak görüyorlar. Kıbrıs Türkler’ini kendilerine eşit bir halk olarak görmüyorlar. Bu mantaliteye sahip tarafa BM, AB, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti devleti’, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gereken devlet muamelesi yaptığı sürece Rum tarafının herhangi bir şekilde Kıbrıs Türkü ile bir işbirliğine, eşitliğe dayalı bir ortak çalışmaya gelme diye bir niyeti, inisiyatifi olmamıştır, olmamaya da devam ediyor.

Tatar, Bahçeli’nin sözlerini değerlendirdi

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin TBMM Grup Toplantısı’nda kullandığı “Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti demeye gerek yok, Kıbrıs Devleti demek gerek” ifadelerini değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Devlet Bahçeli’ye bize sahip çıktığı için teşekkür ederim. Bu işin kuzeyi, güneyi kalmadı. Madem Rum kesimi bütün ada yönetimi bizdedir diyor, biz de kuzeyi kaldırıyor, Kıbrıs Türk Devleti ve bütün denizlerde hak iddia ediyoruz” dedi.

Bengü Türk yayınında açıklamalarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Devlet Bahçeli’nin sözlerini devletin isim değişikliği için Anayasa değişikliği gerektiğini, ismin tartışılabileceğini ancak Kıbrıs’ta artık bir Türk devleti olduğunu göstermesi açısından “kuzey” isminin değiştirilmesinin önemli bir girişim olacağına inandığını belirterek değerlendirdi.

(AA)

Bunu Paylaşın