KEGM “TRANSSERVICE” hizmetine devam ediyor

MDN İstanbul

Geçtiğimiz günlerde Kabotaj Kanunu’na aykırı hareket etmesiyle gündeme gelen KATODUG isimli römorkörün taşıdığı TRANSSERVICE isimli duba Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) projesi olan Yavuz Sondaj Gemisi’nin kulelerini taşımaya devam ediyor.

TRANSSERVIS dubasını çeken Palau bayrağına kayıtlı KATODUG isimli römorkör, 18 Eylül Cumartesi günü Trabzon Limanı’ndan yola çıkacağını, 26 Eylül günü de Selanik’e varacağını bildirdikten sonra İstanbul Boğazı’nı geçen gemi Kumkapı tarafında demirlemiş ve Trabzon Limanı’ndan gelen TRANSSERVICE dubası Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM)’ne ait 3 adet römorkör tarafından alınıp Haydarpaşa Limanı’na götürülmüştü.

İlginizi çekebilir:   Palau’nun yerli ve milli römorkörü

KATODUG isimli römorkörün Kabotaj Kanunu gereğince Türk karasuları içerisinde ticaret yapması yasak. İstanbul Liman Başkanlığı tarafından alıkonulup KEGM römorkörleriyle Haydarpaşa Limanı’na demirletilen TRANSSERVICE dubasının soruşturma bitene kadar çalıştırılması yasak. Ancak şirket, duba ile Yavuz Sondaj Gemisi’nin kulelerini taşımaya devam ediyor ve çekme işlemlerini de KEGM römorkörleri gerçekleştiriyor.

MarineDeal News olarak yaptığımız araştırmada, bahsi geçen römorkör KATODUG’un Marshall Adaları Cumhuriyeti’ne kayıtlı KADAMAR LTD’ye ait olduğu ve bu şirketin de TRANSSERVICE iştiraki bir şirket olduğu bilgisini öğrenmiştik.

TRANSSERVICE şirketinin sahibi Kemal Öztürk ve TRANSSERVICE şirketi Fatih ile Kanunu sondaj gemilerinin de kulelerinin taşıma işlemlerini gerçekleştirdiği haberlerine de ulaşmıştık.

Equasis.org üzerinden KATODUG ve KADAMAR LTD hakkında arama yapıldığında ise KATADUG’un pek çok bayrak ve sahip değiştirdiği görülüyor. Geminin önceki sahiplerinden birisi olan AKY Denizcilik Dış Ticaret’te yönetici unvanıyla LinkedIn hesabı bulunan Ahmet Öztürk’ün paylaşımlarında Yavuz gemisinin kule montaj işlemleri hakkında bilgiler de mevcut.

Öztürk’ün hesaplarında ayrıca Kolin İnşaat’ın çalışmalarında pek çok kez TRANSSERVICE dubalarını kullandığı da görülebiliyor.

Kabotaj Kanunu’nu delen bu şirket ve ilgili Kanun’un delinmesine göz yuman ilgili kurum yetkilileri hakkında yetkili mercilerin hangi idari ve ceza işlemlerini başlattığı merak konusu olmuştu.

Haberimiz sonrası Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü  KADOTUG isimli römorkörün Kabotaj Kanunu’nu delmesi hakkında çıkan haberler sonrası bir açıklama yayımladı.

İlginizi çelebilir:    Bakanlıktan KADOTUG açıklaması

Açıklamada, “Yükün (herhangi bir yük taşımayan duba) Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörlerle Haydarpaşa Limanı’na tahliye edilmesi söz konusu olmayıp, aksine, İstanbul Liman Başkanlığımızın talimatıyla re’sen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz römorkörleriyle yanaştırılarak, tahkikat tamamlanana kadar bu tesiste kalması amaçlanmıştır,” ifadeleri yer almıştı.

Ancak, şirketin sahibi, Ahmet Öztürk’ün sosyal medya hesaplarından anlaşılacağı üzere TRANSSERVISE isimli duba Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) projesi olan Yavuz Sondaj Gemisi’nin kulelerini taşımaya devam ediyor.

Öztürk kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda “Gururluyuz” ifadelerini kullanarak Yavuz Sondaj Gemisi’nin kulelerini TRANSSERVICE isimli dubanın taşıdığı görüntüleri paylaşıyor.

Paylaşımlarda ayrıca TRANSSERVICE dubasını KEGM’ye ait römorkörlerin çektiği de net bir biçimde görülüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın