Bakanlıktan KADOTUG açıklaması

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü  KADOTUG isimli römorkörün Kabotaj Kanunu’nu delmesi hakkında çıkan haberler sonrası bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, basında yer alan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Kabotaj Kanunu uygulamadığına yönelik haber sonrası kamuoyunu bilgilendirilmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

İlginizi çekebilir:    Palau’nun yerli ve milli römorkörü

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili yaptığı açıklama;

Haberlerde yer alan KADOTUG isimli Palau bayraklı römorkör 18 Eylül 2021 tarihinde Trabzon Limanı’ndan, Yunanistan’ın Selanik Limanı’na TRANSSERVICE isimli dubayı götürmek üzere Liman Çıkış Belgesi almıştır.

Söz konusu gemi İstanbul Boğaz geçişi için zorunlu olan bildiriminde varış limanını Haydarpaşa olarak beyan etmesi ve acentesi tarafından Haydarpaşa Limanı’na yanaşma ordinosu talebine istinaden geminin Kabotaj Kanunu’nu ihlâl etme niyetinde olduğu anlaşılmış ve Haydarpaşa Limanı’na sokulmadan Kumkapı’da demirlemesi talimatı verilmiştir. Bununla birlikte, bir gemi varış limanı yabancı bir liman olsa dahi Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği 11’inci maddesi uyarınca 168 saate kadar transiti bozulmadan demirleme sahalarımızda demirleme hakkı bulunmaktadır.

Bu duruma istinaden ilgili römorkör seferden men edilerek idari tahkikat başlatılmış olup ilgili gemi sertifikaları Liman Başkanlığımızca alınarak, Kabotaj Kanunu’nun 5’inci maddesi uyarınca en elverişli liman olan Haydarpaşa Limanı’nda alıkonulmuştur. Başlatılan idari tahkikat sürecinde, haber metinlerinde iddia edildiği gibi;

• Yükün (herhangi bir yük taşımayan duba) Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörlerle Haydarpaşa Limanı’na tahliye edilmesi söz konusu olmayıp, aksine, İstanbul Liman Başkanlığımızın talimatıyla re’sen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz römorkörleriyle yanaştırılarak, tahkikat tamamlanana kadar bu tesiste kalması amaçlanmıştır. Dubanın kendine ait makine ve dümen donanımları (sevk sistemleri) olmadığı için demirleme sahasında kalması, seyir emniyeti ve deniz güvenliği yönünden söz konusu değildir.

• Haber metinlerinde yer alan ve 2013 yılında Kabotaj Kanunun değiştirilerek cezaların düşürüldüğü iddiası da asılsızdır.

Ceza hükümleri 2008 yılında, TBMM’den geçen bir Kanun ile değiştirilmiş olup yapıları değişiklik ile ceza miktarlarında güncelleme yapılarak 20 kattan fazla artırılmıştır.

• Haber metninde yazan bir diğer iddia ise yine aynı geminin Tekirdağ’dan aldığı boş haldeki dubayı Gürcistan’a gidecek diye gösterip Trabzon’a bıraktığı şeklindedir.

Söz konusu gemi 28 Ağustos 2021 tarihinde Tekirdağ Liman Başkanlığından aldığı Liman Çıkış Belgesinde, Gürcistan’ın Poti Limanı’na gideceğini beyan etmiştir. Ancak sefer esnasında, olumsuz deniz ve hava şartlarını sebep göstererek Trabzon Limanı’na girmek istemiş ve bu işlem neticesinde Kabotaj Kanunu’nun ihlâl edilmesi sebebiyle söz konusu gemi seferden men edilerek Kabotaj Kanunu 5’inci maddesi gereğince 45 bin 656 Türk Lirası para cezası mülki idari amir kararıyla uygulanmış ve bu miktar ödenene kadar geminin kalkışına müsaade edilmemiştir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Bakanlığımız kabotaj ihlallerini tespit eden taraf olarak, tespit ettiği ihlallerle ilgili Kabotaj Kanunu uyarınca yasal süreçleri başlatmıştır. Bakanlığımız, ülkemiz deniz yetki alanlarında yapılan deniz taşımacılığının Kabotaj Kanunu’na uygun yapılması için bundan önce olduğu gibi bundan sonrada gerekli çalışmaları yapacak olup Türk bayraklı gemilerimizin ve gemi insanlarımızın haklarını Mavi Vatanımızda koruyacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

https://twitter.com/aozturk1/status/1443273095985442827?s=20

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın