Palau’nun yerli ve milli römorkörü

MDN İstanbul

Karadeniz’de doğalgaz araştırmalarına hazırlanan Yavuz araştırma gemisi, İzmit Körfezi Eskihisar’da demir atmış durumda. Bakım ve onarım çalışmaları yürütülen geminin personel değişiminin de tamamlanmasından sonra görevine dönmesi planlanıyor.

Çalışmalar doğrultusunda Yavuz sondaj gemisine ait kulelerin yüklendiği TRANSSERVIS dubasını çeken KATODUG isimli römorkör, 18 Eylül Cumartesi günü Trabzon Limanı’ndan yola çıkacağını, 26 Eylül günü de Selanik’e varacağını bildiriyor.

Ancak İstanbul Boğazı’nı geçen gemi Kumkapı tarafında demirliyor. Trabzon Limanı’ndan gelen TRANSSERVIS dubası Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait 3 adet römorkör tarafından alınıp Haydarpaşa Limanı’na götürülüyor.

Palau bayrağına kayıtlı KATODUG isimli römorkörün Kabotaj Kanunu gereğince Türk karasuları içerisinde ticaret yapması yasak.

MarineDeal News olarak KATODUG isimli gemiyi araştırdık ve römorkör hakkında daha önce de yapılmış benzer haberler bulduk.

Ukrayna merkezli myrotvorets.news isimli bir internet sitesinde 22 Aralık 2019 tarihli bir habere rastladık. Haberde, KATODUG isimli geminin Giresun Limanı’ndan aldığı ve işgal altında bulunan Kırım’ın Kerç Limanı’na, yasaklı olmasına rağmen illegal bir biçimde moloz nakliyesi yaptığı iddia ediliyor.

Haberde ayrıca bahsi geçen römorkör KATODUG’un Marshall Adaları Cumhuriyeti’ne kayıtlı KADAMAR LTD’ye ait olduğu ve bu şirketin de TRANSSERVICE iştiraki bir şirket olduğu bilgisi de yer alıyor.

Edindiğimiz bilgilere göre; TRANSSERVICE şirketinin sahibi Kemal Öztürk ve TRANSSERVICE şirketi Fatih ile Kanunu sondaj gemilerinin de kulelerinin taşıma işlemlerini gerçekleştiriyor.

Öztürk’ün basında geçen demeçleri arasında “Milli Enerji Hamlesi içerisinde yine milli bir şirket olarak bulunmaktan, hizmet vermekten dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz,” ifadeleri yer alıyor.

Equasis.org üzerinden KATODUG ve KADAMAR LTD hakkında arama yapıldığında ise KATADUG’un pek çok bayrak ve sahip değiştirdiği görülüyor. Geminin önceki sahiplerinden birisi olan AKY Denizcilik Dış Ticaret’te yönetici unvanıyla LinkedIn hesabı bulunan Ahmet Öztürk’ün paylaşımlarında Yavuz gemisinin kule montaj işlemleri hakkında bilgiler de mevcut.

https://https://twitter.com/aozturk1/status/1443273095985442827?s=19

Öztürk ayrıca twitter hesabından montaj işlemleri ile ilgili de paylaşımlarda bulunmuş.

Öztürk’ün hesaplarında ayrıca Kolin İnşaat’ın çalışmalarında pek çok kez TRANSSERVICE dubalarını kullandığı da görülebiliyor.

TRANSSERVICE, KADAMAR LTD ve AKY Denizcilik Dış Ticaret’e ait internet sitelerine erişim sağlanamazken bu sitelerin geçmişte de aktif olarak kullanılmadıkları görülüyor.

Şirket hakkında internette yer alan telefon numaraları aradığımızda ise henüz bir cevap alamadık. Ahmet Öztürk’e sosyal medya üzerinden yaptığımız görüşme talebine de henüz bir yanıt bulamadık.

Kabotaj Kanunu’nu delen bu şirket ve ilgili Kanun’un delinmesine göz yuman ilgili kurum yetkilileri hakkında yetkili mercilerin hangi idari ve ceza işlemlerini başlattığı merak konusu oldu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın