Karadeniz’deki balıklarda VHS görülüyor

MDN MEDIA

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, Karadeniz’de Viral Hemorajik Septisem (VHS) hastalığının görülmeye başlandığını TBMM komisyonunda yaptığı sunumda açıkladı

Coşkun, Türkiye’de görülmeye başlanan VHS’nin, özellikle Karadeniz’de balık ölümlerine yol açtığını söylerken, balıkları öldüren bu hastalığın ihbarı zorunlu bir hastalık olduğu için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bir çözüm bulunması gerektiğine değindi. Aşılama veya ilaç tedarikiyle, üreticilerin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Balık ölümleri bu nedenle çoğalıyor olabilir

Son dönemde çoğalan balık ölümlerinin nedeninin de VHS olduğunun söylendiğine değinen Coşkun, virüsün sulardan geçtiğini ve deniz, iç ve göl sularında görüldüğünü ekledi.

Tesisler kapanmamak için teşhis yaptırmıyor

Komisyonda konuşan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, hastalığın en çok Fransa’dan gelen yavrularda görüldüğünü ve onlardan yayılmış olabileceğinden bahsetti. Hastalığın teşhisi durumunda tesisin kapatılması gerektiğini söyleyen Karadeniz, tesislerin bundan kaçınıyor olabileceğini dile getirirken, aşının getirilmesi için teşhisin konulması gerektiğini söyledi.

İnsan sağlığına zararı görülmedi

Konuyla ilgili DHA’ya konuşan Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Göktuğ Gül, balıklarda renk koyulaşması gözlerde şişme ve ilerleyen dönemlerde yüzgeçlerin alt taraflarında ve deri üzerinde kanama yapan hastalığın, net bir tedavi yönteminin olmadığını ve aşıdan yüzde 100 verim alamadıklarını söyledi. Karadeniz’de artması dışında, yıllardır yetiştiricilik sektörünün uğraştığı bir problem olduğuna değinen Gül, böbrekten, dalaktan veya karaciğerden alınan örneğin izole edilerek mutlaka teşhis konması gerektiğini söyledi. Balıktan balığa çok hızlı geçen hastalığın, insanlar üzerinde bir hastalık belirtisi gösterdiğine dair ellerinde hiçbir kanıt olmadığını belirtti.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın