Kadın kaptanlardan İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı’na ziyaret

MDN MEDIA

3’üncü kaptan olarak görev yapan Hande İpek Yamanel ve 1’inci kaptan olarak çalışan İrem Düzdaban, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ü ziyaret etti.

ABD Merkezli Virgin Voyages’da 3’üncü kaptan olan Hande İpek Yamanel ve Royal Caribbean’ın sahibi olduğu Celebrity Cruises firmasında 1’inci kaptan olarak görev yapan İrem Düzdaban, ziyaretlerinde kariyer yolculuklarını ve erkek ağırlıklı bir meslek olan denizcilikte kadın kaptan olma deneyimlerini anlattı.

‘Bizden önce kadın zabit yoktu yolcu gemilerinde’

Kaptanlığa başlama öyküsünü paylaşan Yamanel, konteyner gemisinde staj yapıp, açık denizlerde çalıştığını ve 2021 yılında kruvaziyer gemilerine geçiş yaptığını söylerken, “2,5 yıldır kruvaziyer gemilerinde çalışıyorum. Bizden önce kadın zabit yoktu yolcu gemilerinde. Yolu açmış olduk” dedi.

Lise öğrencileri örnek alıyor

Yolcu gemilerinde 5 bin kişinin sorumluluğunu aldıklarını belirten Yamanel, insanların mesleklerine olan ilgisinden dolayı sosyal medyada kaptanlığın merak edilen yönlerine dair hazırladıkları videoyu paylaştıklarını ekledi. Yamanel, “Lise öğrencilerinden yazan çok oluyor; ‘Abla ben seni görüyorum, örnek alıyorum.’ diyorlar. İnanılmaz şekilde mutlu oluyorum. Bir şeyler değişiyor, bize yol açılıyor diye düşünmeleri çok güzel. Umarım gençlere güzel örnek oluruz” ifadelerini kullandı.

Denizcilik erkek egemen bir sektör

Kariyerine kimyasal tankerlerde başlayan Düzdaban ise, zoru başarmayı sevdiğini ve tabuları yıkmak için ağır yükleri sırtlandığını söyledi. Denizciliğin erkek egemen bir dünya olduğunun altını çizen Düzdaban, “Dışarıdan pembe gibi görünüyor ama çok zor bir sektör. Fakat yapamayacağımız bir iş değildi. Bildiklerimizi unutup birçok şeyi yeniden öğrendik. Bu gemilerde son teknoloji var. Çok yönlü bir insan olmanız, sürekli yeni şeyler öğrenmeniz gerekiyor. Denizcilik dinamik ama kruvaziyer sektörü çok daha dinamik. Aynı gemiye gitseniz bile sürekli bir şeyler değişiyor. Zorlandığımız oluyor ama mutlu olduğumuz şeyler daha çok” şeklinde konuştu.

Genç kadın kaptanlar, çağımızın Sadun Boroları, Halikarnas Balıkçıları

Kadın kaptanlarla bir kruvaziyer seyahati sırasında tanıştıklarını dile getiren İMEAK DTO İzmir Şube Müdürü Yusuf Öztürk, “Gerçekten çok önemli bir şey yapıyorlar. En zor vardiyalarda görev yapıyorlar. Dünya denizlerinde ülkemizin elçileri oluyorlar. Bu genç kadın kaptanlarımız bana göre çağımızın Sadun Boroları, Halikarnas Balıkçıları. Yaptıkları işle, yaptıkları paylaşımlarla birçok gence örnek oluyorlar. Onlarla gurur duyuyoruz” sözlerini kullandı.

AA

Bunu Paylaşın