Japonya’da LNG ve amonyağı birleştiren proje

MDN İstanbul

Japonya merkezli Daha Yeşil Gemiler için Planlama ve Tasarım Merkezi (GSC)’ne üye tersaneler amonyak yakıt kullanımına hazır LNG tahrikli bir panamax dökme yük gemisi geliştirdiler.

ClassNK tarafından prensipte AIP onayı verilen panamax dökme yük gemisi, 80,400 dwt kapasiteye, 228,9 metre uzunluğa ve 32,26 metre genişliğe sahip olacak. Gemi kısa vadede amonyak yakıt kullanıma hazır hâle gelene kadar LNG yakıtla çalışarak emisyon yayılımını minimumda tutacak.

İlginizi çekebilir:    Geleceğin Yakıtı: Amonyak

Sistem, çift yakıtlı LNG ve HFO olarak ya da çift yakıtlı amonyak ile HFO olarak kullanılabilecek. Her iki düzenlemede de mevcut kargo kapasitesinde herhangi bir değişiklik olmayacak.

Tasarımda hem LNG hem de amonyak yakıt kullanımına uygun malzeme ve ekipmanların kullanımına özen gösteriliyor ve bu sayede de modifikasyon maliyetlerinin minimuma çekilmesi amaçlanıyor.

Yakıldığında karbon salınımı yapmayan amonyak, gemi yakıtı olarak kullanımı öne çıkan bir yakıt olmasına rağmen insan sağlığı için oldukça zararlı ve malzemeleri aşındırıcı özellikleri nedeniyle güvenlik önemleri konusunda ciddi şüpheler barındırıyor. ClassNK ayrıca amonyak üzerine standartları belirleme ve sertifikasyon geliştirme üzerine çalışmalar yürütüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın