İstanbul Denizcilik beş devriye botunu Romanya’ya teslim etti

MDN İstanbul

Avrupa Birliği finansörlüğünde İstanbul Denizcilik tarafından Romanya Sınır Polisi için Tuzla’da inşa edilen beş adet devriye botu Tuna Nehri’nde icra edecekleri arama kurtarma, anti terör ve kaçakçılık, devriye ve nehir kirliliği kontrolü görevlerine başlamaya hazır. Romanya’nın dört farklı köşesinde çalışacak olan botların ikisi Ukrayna sınırında, biri Moldova sınırında, bir diğeri Hırvatistan ve sonuncusu ise Macaristan sınırında devriye gezecek.

Kasım ayı itibarıyla anahtar teslim inşası tamamlanarak test aşamasına geçildi. Tekneler Romanya İç işleri Bakanlığı Sınır Polisi’ne teslim edilmek üzere 14 Kasım tarihinde İstanbul’dan yola çıktı. Böylece 13 Ocak 2010 tarihinde sözleşmesi imzalanan proje rekor denebilecek bir sürede tamamlanmış ve teslim edilmiş oldu.

Bu botlar için çok özel bir köprü üstü donanımı tasarlandı. Bunlardan öne çıkanları şu şekilde sıralayabiliriz; devriye görevlerinde kullanılacak vazgeçilmez donanım gece görüşlü termal kamera, teftiş ve denetleme operasyonlarında kullanılacak patlayıcı ve narkotik detektörü ve gayger sayacı (radyasyon detektörü), nehir seyirleri için özel tasarlanmış radar.

Daha birçok özel donanımı bulunan teknelerin tanesi yaklaşık 1.5 milyon euro’ya mal oldu. AB Şengen Kurumu tarafından finanse edilen proje Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilen başarılı bir savunma sanayi ihracatı olarak ülkemizin adını duyuruyor. Ayrıca proje anahtar teslim, yani en küçük ayrıntısına kadar ülkemizde üretilmesi ve kullanıcı istasyonuna kadar teslim edilmesiyle de ön plana çıkıyor.

SNR-17’lerin teknik özellikleri:

· Tam Boy: 17,26 metre

· Genişlik: 4,55 metre

· Su çekimi: 1,00 metre

· En yüksek hız: 50 km/saat

· 2 adet 700 BG dizel makine

· 10 kişilik yolcu kapasitesi ve 4 kişilik yatakhane

· Mutfak, Banyo

Bunu Paylaşın