İşçiler GİSBİR’le uzlaştı

MDN İstanbul

Tersane işçileriyle Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) yöneticileri 28 Şubat’ta uzlaşmaya vardı. Tersane işçilerini temsilen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi görüşmede GİSBİR’den şunları talep etti: “Tersanelerde Ağır ve Tehlikeli İşkolu yönetmeliği uygulanmalı, çalışma süresi 7,5 saate indirilmeli, sigorta primleri tam ödenmeli, sağlıklı barınma evleri, soyunma dolapları, işkoluna uygun kaliteli yemek verilmeli, taşeronluk kaldırılmalı, hem Türkiye hem de sektör bazında “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İzleme Kurulu” oluşturulmalı.”
Görüşme sonrası taleplerin GİSBİR tarafından olumlu karşılandığı ve işçi temsilcilerin de sektör yetkililerin de yeni bir sayfa açmaya hazır oldukları belirtildi. Ayrıca Tuzla’da ölümleri incelemek üzere TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından oluşturulan alt komisyon 29 Şubat 2008’de işbaşı yaptı. Tuzla Belediyesi’nde saat 13:00’te bir basın açıklamasıyla göreve başlayan komisyona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan İş Müfettişleri de katıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise tersanelerde iş kazası sonucu ölmenin bir kader olamayacağını ifade ederek “Türkiye son 5 yılda gemi inşada 23. sıradan 5. sıraya yükselmiştir. Hedefimiz 2013’te dünya 3. olmaktır. Bu yolda kararlılıkla ilerlerken çalışanlarımızın emniyetine yönelik tedbirleri artırmakta gereken neyse yapacağız. Amacımız ölümleri sıfıra indirmektir.” dedi.

Aliağa’dan yardım
Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ndeki sanayicilerden de Tuzla’ya iş güvenliği konusunda yardım teklifi geldi. Gemi Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Erdil, maliyeti çok yüksek olmayan eğitim programlarıyla sorunun çözülebileceğini ifade etti. Erdil 21 tesisin faaliyette bulunduğu bölgede geçmişte ölümle sonuçlanan olaylar nedeniyle önemli sorunlar yaşadıklarını ama derneğin aldığı önlemlerle bu sorunun ortadan kalktığını belirtti.

Bunu Paylaşın