IMO’dan sert uyarı

MDN İstanbul

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim
IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesi yaptığı açıklamada mürettebat değişiklikleri konusunda acil eylem çağrısında bulundu.

Gemilerin bu şartlar altında güvenli bir şekilde çalışmasının mümkün olmadığını belirten Lim, ‘‘Covid-19’un pandemi olarak ilan edilmesinden bu yana 6 ay geçti ve mürettebat değişikliklerini engelleyen sayısız kısıtlama ve yasak denizlerde insani bir kriz yarattı’’ diye konuştu.

IMO olarak bütün hükümetleri ciddi bir biçimde harekete geçmeye çağırdıklarını dile getiren Lim, ‘‘Tüm denizciler için mürettebat değişikliği konusunda pek çok ülkede önemli gelişmeler olsa da, protokollerinin işleyişi yavaş olduğundan birçok ülkede denizci değişimi zor ya da imkânsız olmaya devam ediyor,’’ dedi.

Gemilerde 11 aylık çalışma süresine eklenen pandemi dönemi nedeniyle 17 aydır çalışan 300 bin kadar denizci, Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC)’nin ön gördüğünden çok daha uzun bir süredir denizlerde. Bu durumun getirdiği zorlukların yanı sıra gemi adamlarının acil müdahale talepleri ve kıyı izinleri de engelleniyor. Denizlerde mahsur kalan gemi adamlarına benzer bir sayıdaki denizci de gemilere binemedikleri için evlerinde mahsur kalmış durumda.

Mürettebat değişikliğinde yaşanan sorunların çözüme ulaştırılamaması durumunda ortaya çıkacak sonuçlar konusunda hükümetleri sert bir biçimde uyaran Lim, ‘‘Denizciler, denizlerde sonsuza kadar kalamaz. Gemi adamlarının denizlerde etkin bir şekilde mahsur kalması insani bir krize yol açarken, aşırı yorgun ve zihinsel olarak tükenmiş insanları gemilerde çalıştırmaya devam ettirmek ciddi güvenlik endişeleri yaratıyor. Eğer sorunlar çözülmezse gemilerin artık IMO’nun yönetmeliklerine ve yönergelerine uygun ve güvenli bir şekilde çalışması mümkün gözükmüyor. Bu nedenle Covid-19’un ekonomik etkileri daha da kötüleşecektir,’’ açıklamasında bulundu.

Krizin çözüme kavuşması için hükümetlerin bütüncül bir yaklaşımda bulunmaları gerektiğini belirten Lim, ‘‘Denizciler kilit işçiler olarak belirlenmeli. IMO tarafından yayımlanan mürettebat değişikliği protokolleri uygulanmalı, vize ve seyahat kısıtlamaları kaldırılmalı,’’ dedi.

Üye devletlerin 22 Eylül’de başlayacak 75’inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda mürettebat değişikliği krizini gündemlerine almaları gerektiğini söyleyen Lim, ‘‘Birlikte çalışarak, denizciliğe ve denizcilere yönelik olan bu zorluğun üstesinde gelebiliriz. Bu konuda elimden gelenin en iyisini yapacağıma IMO Sekreteri olarak söz veriyorum,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın