IMF’den ‘büyük darbe’ uyarısı

MDN İstanbul

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Gerry Rice, Ukrayna’daki savaşın küresel ekonomiye “büyük darbe” vurabileceğini, büyümenin düşmesine yol açarken enflasyonda artışa sebep olabileceğini belirtti. Sözcü, Çin’in savaştan sınırlı etki göreceğine de işaret etti.

Gerry Rice küresel büyümenin lokomotifi Çin’in savaştan sınırlı etkilenebileceğini ancak yüksek petrol fiyatlarının ülkedeki talebi ve yatırımları aşağı çekebileceğini belirtti.

Rice, “Çin, eğer bir ticari partneri ciddi bir yavaşlama yaşarsa, arz zincirinde bozulma ortaya çıkarsa ya da küresel finansal piyasalarda sarsıntı olursa olumsuz etkilenecektir,” dedi. Öte yandan Fon, bağış fonlarının tek bir havuzda toplanması için IMF yönetiminde Ukrayna hesabı oluşturmayı planladığını açıkladı.

Biden-Şi görüşmesi bekleniyor
Çin’in Rusya’nın Ukrayna işgâline düşük perdeden tepki göstermesi sonucu Biden yönetimi içinde Çin’e yaklaşımın sertleşmesini isteyenler ortaya çıktı.

Bazı Amerikalı üst düzey yetkililer Çin’in Rusya’ya uygulanan yaptırımları yumuşatma yollarını aradığını düşünüyor.

Bir kısım yetkililer ise Çin’in Rusya’ya silahlı insansız hava aracı gibi silahlar tedarik etmeyi değerlendirdiğini söylüyor. Pekin Yönetimi örtülü bir şekilde Rusya işgâlini desteklediği suçlamalarını ise reddediyor.

Görüşme öncesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Çin için “Rusya’ya askeri yardım dâhil olmak üzere doğrudan yardımı değerlendirdiklerinden endişe ediyoruz,” dedi. Öte yandan Pentagon’a göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cephede Ukrayna direnişinin sürmesi durumunda nükleer silah kullanma tehdidi seçeneğini değerlendirebilir.

Bloomberg

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın