İkinci el gemi piyasasında Çin ekonomisi etkileri

MDN İstanbul

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi’nin (BIMCO) yeni bir raporuna göre, Çin’in ekonomik toparlanması nedeniyle mart ayında ikinci el büyük yük gemi fiyatları önemli bir artış yaşadı.

BIMCO Nakliye Analisti Filipe Gouveia, beş yıllık ikinci el fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 22 artarak ay sonunda 54 milyon ABD dolarına ulaştığını söyledi.

Baltık Borsası’nın büyük yük gemi 5TC endeksine göre büyük yük gemi spot oranları bir yıl öncesine göre hâlâ zayıf olsa da, mart ayında şubat seviyelerine göre üç kat arttı. Çin’e yapılan demir cevheri, kömür ve boksit sevkiyatları ilk çeyrekte artarak, piyasanın Çin’deki ekonomik toparlanmanın bu yıl büyük gemi talebi için güçlü bir itici güç olabileceğine dair öngörü sunuyor.

Çin, büyük yük gemileri için önemli bir pazar çünkü büyük yük gemilerinin üçte ikisi yüklerini Çin’de boşaltıyor. Emtia açısından bakıldığında, dünya çapında büyük yük gemileriyle taşınan tüm yükün yüzde 75’ini demir cevheri oluştururken, geri kalan yüzde 25’in çoğunu kömür ve boksit oluşturuyor.

Büyük yük gemileri için talepler umut verici olsa da riskler devam ediyor

Gouveia, “Mevcut fiyatlarla, beş yıllık ikinci el bir gemi, yeni inşa edilen bir geminin fiyatının yüzde 87’sine satılıyor, bu da 2022 ortalamasının yüzde dokuz üzerinde.  Alıcıların kısa vadede oranlarda beklenen artıştan yararlanmayı umdukları açık” dedi.

Ancak talep görünümüne ilişkin riskler devam ediyor. Çin hükûmeti, 2023’te çelik üretiminde demir cevheri talebini zayıflatacak bir kesintiyi zorunlu kılabilir. Ayrıca Çin’in gayrimenkul sektörü, demir cevheri talebindeki toparlanmayı azaltabilecek kırılgan bir durumda. Bununla birlikte, mart ayında yeni konut satışlarının bir önceki aya göre yüzde 56 artması sektör için kademeli bir toparlanmanın başlangıcı olabilir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın