Ice-Class olmayan bir gemi ilk kez Kuzey Denizi’nde

MDN MEDIA

Rus medyasına göre, dökme yük gemisi Gingo, Kuzey Denizi Rotası (NSR)’nı geçen ilk Capesize gemi oldu. Yanında buz güçlendirmesiz yolculuk eden tanker ise, buz güçlendirmesi olmadan bu rotada ilerleyen ilk gemi olarak bir başka ilke imza attı

164,600 metrik tonluk demir cevher konsantresini Çin’in doğusuna 13 günlük bir yolculukla taşımak için Murmansk Limanı’ndan hareket eden Gingo, NSR’den geçen en büyük tekli kargo oldu. Yolculukta gemiye, iki Atomflot buz kırıcı eşlik etti.

Mevsimsel değişiklerin etkileri

Rusya’nın kontrolündeki Kuzey Denizi Rotası’nda, gemi trafiği daha ılıman geçen kışlar ve uzayan sefer sezonları nedeniyle artış gösterdi. Bu nedenle Rusya, seferleri tüm yıla uzatma çalışmalarına başladı.

Ruya’nın Rus Uzak Doğu ve Kuzey Kutbu geliştirme Bakanı Alexei Chekunkov, NSR’deki nakliye trafiğinin, 2014’te 4 milyon tondan, 2022’de 34 milyon tona kadar yükselerek, rotanın yağ, LNG, mineral gübreler, metal ve başka ürünler için başlıca geçiş koridoru haline geldiğini söyledi. Rusya’nın, NSR’nin kapasitesini 2026’ya kadar 100 milyon tona, 2030’a kadar ise, 200 milyon tona kadar çıkarmayı hedeflediğini ekledi.

Rusya, Çin’e ham petrol trafiğini artırmak istiyor

High North News’un haberine göre, Rusya Çin’e olan ham petrol trafiğini arttırmak istediği için, non-ice class Aframax yağ tankeri, Leonid Loza’yı, Kuzey Denizi Rotası üzerinden Murmansk’tan Ningbo, Çin’e gönderdi. Haber, bu yolculuğun, geleneksel bir yağ tankerinin Kuzey Kutbu Rotası’nı ilk defa kullanacağından ötürü, nakliye dünyası için önemli bir olay olduğunu vurguladı.

Buz kırıcı yapımında lider bir firma olan Aker Arctic ise, bu çağda bile tam yüklü bir ham petrol gemisinin buz güçlendirmesi yapılmadan Kuzey Denizi Rotası’na gönderilmesi gereken son gemi olduğunu söyledi.

gCaptain

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın