Gözler BoE’nin faiz kararında

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, jeopolitik risklere ilişkin endişelerin geri plana atılması ve yatırımcıların beklentilerden iyi gelen şirket finansal sonuçları ve makroekonomik verilere odaklanması ile pozitif bir seyir izliyor. BoE’ninJeopolitik risk algısı yatıştı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan’ı ziyaret etmesi kapsamında artan jeopolitik risk algısının yatışmasıyla yatırımcılar, küresel çapta açıklanan veriler ile şirket finansal sonuçları kapsamında yapılan geleceğe dönük yönlendirmelere odaklandı. BoE’inn

ABD’de teknoloji ve Avrupa’da bankacılık sektörü şirketlerinden gelen pozitif bilançolar pay piyasalarını desteklerken dünya genelinde açıklanan hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin beklentilerden iyi performansa işaret etmesi de risk iştahını artırdı.BoE’nin

Veriler resesyon endişelerini baskıladı
Açıklanan verilere göre, ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksi, temmuzda 56,7 ile 3 ayın en yüksek seviyesine çıkarak hizmet sektöründe büyümeye işaret etti. Ülkede fabrika siparişleri de haziranda yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde artarak yüksek faiz ortamında imalat sektörünün gücünü koruduğunu gösterdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de gündemin odağında kalmaya devam ediyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, önden yüklemeli faiz artırma stratejisini desteklediğini, faiz oranının yıl sonuna kadar yüzde 3,75-4 aralığına yükselmesinden yana olduğunu söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde gelecek ay 50 baz puanlık, enflasyonun hız kesmemesi durumda ise 75 baz puanlık faiz artışının uygun olabileceğini belirtti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise bankanın enflasyonu kontrol edebileceğini ancak resesyonun olası olduğunu ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de Fed’in araçlarını tam olarak kullanmasının zamanı olduğunu vurgulayarak “Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını düşürmesi oldukça mantıksız bir ihtimal.” dedi.

Gözler BoE’nin faiz kararında
Avrupa tarafında gözler bugün İngiltere Merkez Bankasını’nın (BoE) faiz kararı ve sonrasında BoE Başkanı Andrew Bailey’in yapacağı değerlendirmelere çevrildi. Yükselen enflasyon karşısında aralık ayından bu yana her toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımına giden bankanın, bu ay 50 baz puanlık artış gerçekleştirmesi bekleniyor. Söz konusu beklentinin gerçekleşmesi durumunda banka, 1995’ten bu yana en yüksek miktarlı faiz artırımına başvurmuş olacak.

Çin ordusu Tayvan çevresinde askerî tatbikata başladı
Asya genelinde, Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin ordusu bugün Tayvan adası çevresinde askerî tatbikata başladı. Gerçek atışların da yapıldığı tatbikat, 7 Ağustos’a kadar sürecek. Konuya ilişkin gelişmeler bir müddet daha gündemde kalacak olsa da pay piyasalarının yeni güne pozitif başlaması dikkati çekiyor.

Söz konusu yükselişte, Alibaba’nın bugün açıklanacak finansal sonuçları öncesi teknoloji hisselerine gelen alımlar etkili oluyor.

Dolar/TL 17,95’ten işlem görüyor
Yurt içinde, dün Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,39 değer kazanarak 2.684,46 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar/TL, dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,02’lik sınırlı düşüşle 17,94’ten kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,95’ten işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
09.00 Almanya, haziran ayı fabrika siparişleri
14.00 İngiltere, BoE’nin faiz kararı
14.30 İngiltere, BoE Başkanı Bailey’in konuşması
14.30 Türkiye, temmuz ayı reel efektif döviz kuru
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haziran ayı dış ticaret dengesi
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
19.00 Fed, Mester konuşması

AA

Bunu Paylaşın