Genel Energy Kuzey Irak’ta şirket alacak

Deniz Mehmet Irak

dmehmetirak@marinedealnews.com

Kuzey Irak odaklı petrol şirketi Genel Energy’nin CEO’su Tony Hayward, Kuzey  Irak’ta aktif olarak şirket satın alması ile ilgilendiklerini ve bazı şirketlerle görüştüklerini, Lübnan’da da bu yıl satışa çıkarılması beklenen petrol ve gaz arama lisanslarıyla bir konsorsiyumun parçası olarak ilgilenebileceklerini söyledi. Genel Energy 2011 yılının kasım ayında İngiliz Vallares ve Kuzey Irak’ta faaliyet yürüten Genel Energy International firmasının birleşmesiyle kuruldu.
Hayward ve Genel Energy Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, şirketin önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde arama ve üretim şirketi olarak Kuzey Irak, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz, Afrika’nın geri kalanı ve Ortadoğu’daki diğer fırsatlara odaklanacağını söyledi. Bireysel ve kurumsal yatırımcı tabanını genişletmek için Türkiye’de bir dizi yatırımcılarla görüşme yaptıklarını ifade eden Hayward, “Kürdistan bölgesinde işimizi daha da büyütmeye çalışıyoruz ve yeni fırsatları değerlendiriyoruz. Bunun dışında da Ortadoğu ve Afrika’daki fırsatlara da bakıyoruz. Ama ana odak noktamız, büyük ölçüde rekabet avantajı sahibi olduğumuz Kürdistan Bölgesi” dedi. Daha önce Kürdistan’da yeni bir satın alım yapmayacakları yönündeki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını belirten Hayward, “Şu anda Kürdistan  Bölgesi’nde satın alma fırsatları konusunda aktifiz ve görüşmeler yapıyoruz. Daha önce söylediğimiz çok yüksek fiyatlı şirketleri almayacağımızdı. Bu aktif olarak satın alım fırsatlarına bakmadığımız anlamına gelmiyor. Şu anda da görüşmekte olduğumuz şirketler var ancak anlaşmaları tamamlayıncaya kadar bu konuda net bir bilgi veremem” dedi. Bu şirketlerin ne tür şirketler olduğu sorusuna ise Hayward, şu yanıtı verdi: “Longford Energy’den Chia Surkh Bölgesi’ni satın almıştık. Bu da aslında şirketi almak gibi bir durumdu, çünkü şirketin tek varlığı oydu. Bu bölgede de bu türden fırsatlara bakmaya devam ediyoruz çünkü bir konsolidasyon olacağı açık. Pazara erken giren bazı şirketler var, şirket stratejisini değiştirenler veya parası olmadığı için çıkmak isteyenler de olabiliyor. Açıkçası bu avantajları kullanmak istiyoruz.”
Akdeniz’deki faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Hayward, “İskenderun ve Mersin’de TPAO ile fırsatlara bakıyoruz bu konuda bilgi odasındaki şirketlerden biriyiz. Ayrıca Lübnan’daki lisansların önümüzdeki dönemde çıkarılacağını ve bu konuda neler yapabileceğimizi de değerlendiriyoruz. Bunu söylemek için henüz erken ama belirtmeliyim ki Lübnan’daki süreç konsorsiyum şeklinde olacak. Hangi konsorsiyumda olunacağı konusuna karar vermek için de henüz çok erken” dedi.
İsrail’de ne tür fırsatları değerlendirdikleri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Hayward, “İsrail’deki gaz sahaları konusunu da geçmişte değerlendirdik. Bugün itibariyle herhangi bir şey yapmamaya karar verdik. Ancak gelecekte ilginç bir opsiyon olacağını düşünüyoruz. İsrail’de halen sadece gazı bulup geliştirmek isteyenler açısından değil ayrıca yeni sahalar keşfedilmesi açısından da birçok fırsat bulunuyor. Gelecek açısından potansiyeli bulunan bir bölge” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın
dmehmetirak@marinedealnews.com