Gemi ve yat ihracatında hızlı yükseliş

MDN İstanbul

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Eylül ayında 16 milyar 13 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracat rakamı oldu. Aynı zamanda aylık bazda 2020 yılının en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı.

İstanbul’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklanan eylül ayı geçici dış ticaret verileri, ağustos ayına göre yüzde 4,8 artarak 16 milyar 13 milyon dolara ulaştı.

Eylül ayında 2 milyar 605 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörü liderliği geri aldı. 1 milyar 798 milyon dolara ulaşan hazır giyim sektörü ikinci, 1 milyar 633 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörü üçüncü oldu. Otomotiv sektöründe geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, 13,1 milyon dolarlık artış gerçekleşirken, hazır giyimde, 298 milyon dolar artış yaşandı.

Eylül ayının en güçlü performansını yüzde 331 artışla 160 milyon dolara ulaşan gemi ve yat sektörü gösterdi. İkinci sırada yüzde 80 artışla 282 milyon dolara ulaşan savunma ve havacılık üçüncü sırada ise yüzde 34 artışla 197 milyon dolara ulaşan Yaş Meyve ve Sebze sektörleri yer aldı.

Gemi ve yat sektörü, 2019 Eylül’de ihracat gerçekleştirmediği Polonya’ya bu yılın aynı döneminde 28,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Malta’ya ihracatını 52 katına çıkartan sektör, Birleşik Krallık ihracatını ise 50 katına çıktı. Savunma ve havacılık sanayii sektörü, Azerbaycan’a ihracatını 76,7 milyon dolar, Umman’a ihracatını 41 milyon dolar, Hindistan’a ise 15,7 milyon dolar artırdı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın