G-20 liderleri küresel büyümeyi destekleme kararı aldı

MDN İstanbul

Dünyanın en büyük ekonomilerinin finans liderleri, kırılgan iyileşmeyi korumak için hükümetlerden ve merkez bankalarından büyümeyi desteklemelerini istedi. G20 yetkilileri, Şubat ayı sonunda yapılan zirveyi, IMF’nin mimarı olduğu plan uyarınca önümüzdeki birkaç yıl içinde küresel büyümeyi 2 trilyon dolar artırmayı planladıklarını açıklayarak tamamladı.
Yetkililer, ABD Merkez Bankası Fed’in parasal sıkılışatırmaya giderken, gelişen ülkeler oynak sermaye akımlarıyla mücadele ederken ve Euro Bölgesi büyüme katili deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya iken dalgalı sularda nasıl seyredeceklerini düşünerek haftasonunu geçirdi. G-20 planına göre, gelişen ülkeler gevşek para politikalarına devam ederken, gelişen ülkeler ekonomilerini yeniden yapılandırırken, enflasyonu dizginlemeye çalışacak. Buna ek olarak, her yerde hükümetlerin özel sektör finansmanın yeni altyapı projelerine aktarması bekleniyor.
Bu yıl yüzde 3,7 gelecek yıl yüzde 3,9 büyüme bekleyen IMF planının gelecek 4 yılda küresel büyüme oranına yarım puan ekleyeceğini söyledi. Planın hassas ayarı Kasım’daki zirvede yapılacak. Eğer geçmiş G-20 zirveleri bir gösterge ise yatırımcılar beklentilerini düşük tutmalı. Grubun büyümeyi hızlandırmak için yaptığı önceki çabalar yerel ve uluslararası politikaların gereksinimleri arasında kayboldu.

Bunu Paylaşın