Fukuşima’nın atık suyu okyanusa tahliye edilecek

MDN İstanbul

Japonya, 24 Ağustos’ta enkaz halindeki Fukushima nükleer santralinden 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyu açığa çıkarmaya başlayacağını duyurdu.

Japonya suyun tahliye edilmesinin güvenli olduğunu ifade ederken BM’nin nükleer gözlemcisi olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), temmuz ayında plana yeşil ışık yakarak , planın uluslararası standartları karşıladığını söyledi.

Balıkçılık sektörü endişeli

İki yıl önce Japon Hükûmeti’nin denetiminde Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (Tepco) (9501.T) tarafından işletilen tesisin hizmet dışı bırakılması açısından hayati önem taşıdığı gerekçesiyle onaylanan plan, aynı zamanda işyerlerinin tehdit altında olmasından korkan yerel balıkçı gruplarının da eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Bir balıkçı grubu, alınan kararın geçim kaynaklarını olumsuz olarak etkileyeceğini söyledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida bugün yaptığı açıklamada, “Tepco’dan Nükleer Düzenleme Otoritesi tarafından onaylanan plan uyarınca su tahliyesine hızlı bir şekilde hazırlanmasını istedim ve hava koşulları izin verirse su tahliyesinin 24 Ağustos’ta başlamasını bekliyorum” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın