Fransa AB Kızıldeniz Misyonu’nun ilk adımını attı

MDN Editör

AB Konseyi’nin Kızıldeniz savunma misyonunun başlatıldığını duyurmasından birkaç saat sonra Fransa silâhlı kuvvetleri EUNAVFOR ASPIDES misyonu kapsamında gerçekleştirdiği ilk saldırıları duyurdu

Fransa Donanması, ABD öncülüğündeki Refah Muhafızı Operasyonu’ndan bağımsız olarak ilerleme kararı aldığından bu yana bölgede aktif. Diğer yandan 20 Şubat gecesi harekâtlarına hız verdi.

Silâhlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı, ‘Çok Görevli Fırkateynler’inin gece boyunca Aden Körfezi ve Kızıldeniz’in güneyinde kendi devriye bölgelerinde Yemen’den gelen çok sayıda drone saldırısı tespit ettiğini bildirdi. Bu olay, bir Husi sözcüsünün iki ticari gemiyi hedef aldıklarını ve bir ABD insansız hava aracını düşürdüklerini söylediği hareketli bir günü takip etti.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları da insansız hava araçlarının Kızıldeniz’de bir gemiyi yaklaşık 30 dakika boyunca takip ettiğini bildirdi.

Fransa, kuvvetlerinin belirtilmeyen sayıda insansız hava aracıyla çatışmaya girdiğini ve onları imha ettiğini açıklamasında bulundu.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu eylemler Süveyş Kanalı’ndan Hürmüz Boğazı’na kadar deniz güvenliğine katkıda bulunmakta ve Avrupa Birliği tarafından 19 Şubat’ta Yunanistan komutasında başlatılan EUNAVFOR ASPIDES operasyonunun hedefi olan seyrüsefer serbestisinin savunulmasına katkıda bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan, yaklaşık bir ayın ardından ilk kez bir CMA CGM konteyner gemisi, Jules Verne (186.470 dwt) Kızıldeniz’den geçiş yaptı.

Şirket, bir basın kuruluşuna yaptığı kısa bir açıklamada yolculuğu doğrulayarak, “Fransız deniz kuvvetleriyle koordinasyon halinde, CMA CGM Jules Verne, Alsace fırkateyninin refakatinde Kızıldeniz’den olaysız bir şekilde geçiş yaptı. Mürettebatımızın ve gemilerimizin güvenliği için CMA CGM daha fazla yorum yapmayacaktır” dedi.

France 24

Maritime Executive

Bunu Paylaşın