Filipinler petrol sızıntısı nedeniyle deniz faciasıyla karşı karşıya

MDN Editör

Filipino fishermen wearing protective suits collect oily waste along a beach in the coastal town of Pola, Mindoro island, Philippines, 06 March 2023. EFE-EPA/FRANCIS R. MALASIG/FILE

Şubat ayında kargo gemisinin batması sonucu endüstriyel petrol sızıntısının, ekolojik değeri yüksek bir deniz koruma alanı olan Isla Verde’nin deniz koridoruna ulaştığı ve bunun büyük bir felaket yaratabileceği öğrenildi.

2022 yılında inşa edilen Filipin bayraklı kargo gemisi MT Princess, 28 Şubat’ta Mindoro adası kıyısı yakınlarında 800 bin litre endüstriyel petrolle alabora oldu.

Deniz sığınağına komşu olan Mindoro Adası’ndaki sahil güvenlik kaynakları EFE’ye “Petrol zaten hem deniz koridorunda hem de Isla Verde’nin kendi sahillerinde görüldü” bilgisini verdi.

Filipinler Üniversitesi Deniz Enstitüsü’nden Doçent Doktor Irene Rodriguez, “Sızıntının deniz koruma alanına varması koridorda çevresel felakete neden olabilir. Çünkü burası zengin bir fauna ve floraya sahip bir deniz rezervi ve çok sayıda endemik türün yaşadığı bir yer” dedi. Rodriguez‘e göre, sızıntının çevre temizliği bir yıl kadar sürebilir ve sızıntının yakınındaki kasabalardaki balıkçılar bu sularda yaklaşık altı ay boyunca balık tutamayacak.

533 hektardan fazla ağaç zarar gördü

Üniversite, kargo gemisinin battığı yere yakınlığı nedeniyle petrol sızıntısından en çok zarar gören kasabalardan biri olan Oriental Mindoro’da, yalnızca Pola’daki sızıntıdan şimdiye kadar 533 hektardan fazla mangrov ağacının etkilendiğini tahmin ediyor.

Filipinler Üniversitesi tarafından pazar günü yayımlanan bir rapora göre, şimdiye kadar okyanustaki litre sayısına ilişkin ayrıntı verilmese de gemi okyanusa petrol dökmeye devam ediyor.

Şimdiye kadar sızıntıyı batık gemiye nispeten yakın bir alanda tutmak için elverişli olan rüzgarın yönü, önümüzdeki günlerde değişebilir ve petrolü kuzeye yayarak Isla Verde kutsal alanını etkileyebilir.

Filipin hükümeti, yetkililer petrolün kaçtığı güzergahı henüz kapatmayı başaramadı. Yaklaşık 400 metre derinlikte batan kargo gemisinden püskürmeye devam eden sızıntıyı kontrol altına almak için Japon muadilinden yardım alınıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın