“Fatih” denize indi

MDN İstanbul

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, nisan 2006’da düzenlenen “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında yeni bir aşamaya gelindiğini belirterek, “halkın oylarıyla hayat bulan vapur, İstanbulluların şehrimizin geleceğiyle ne kadar ilgili olduklarının kanıtıdır” diye konuştu. Topbaş, 370 bin İstanbullunun, klasik şehirhatları vapuruna en yakın tasarım olan 4 numaralı modeli seçtiğini hatırlatan Topbaş, Türk tersanelerinde Türk mühendislerince inşa edilen vapurun, test sürecini tamamlayarak yıl sonunda hizmete gireceğini kaydetti.

Hızlı, konforlu ve çevreci
Günümüz şehirhatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun boyu 68 metre, eni 13 metre uzunluğunda. 1 800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen vapur, dünyanın en gelişmiş manevra güç ve kabiliyetine sahip teknik sistemle donatıldı. Mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayabilecek olan gemi; 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli pervane sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleriyle yüksek güvenlikte inşa edildi. Geniş ve ferah salonlara, panaromik camlara, iklimlendirme-klima sistemiyle minimum titreşime sahip geminin üst, ön ve arka bölümü açık dizayn edilerek güverte alanları oluşturuldu. Otomatik kapı sistemi ve yolcu

“Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında İstanbulluların oylayarak seçtiği 4 numaralı şehirhatları vapurunun ilki, Düzgit-Çeliktrans iş ortaklığıyla Tuzla Çeliktrans Tersanesi’nde düzenlenen törenle suya indirildi.

bölümünden ayrılan gemici halat mahalli sayesinde yanaşma sırasında güvenlik riski sıfıra indirildi. Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleriyle de çevreci özelliğe sahip.


Canlılara özel saygı
İlk aşamada 5 adet üretilen ve her biri 9,3 milyon dolara malolan 4 numaralı vapurun içinde revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı elemanları da bulunuyor.

Bunu Paylaşın