Ergenç: “Yakıt tasarruflu gemiler armatörleri rahatlatıyor”

MDN İstanbul

Er Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, son dönemde denizcilik sektöründe yaşanan gelişmeleri MarineDeal News okurları için değerlendirdi

Gemi dizaynı konusunda çalışmaların önemini vurgulayan Cihan Ergenç, en mükemmel tasarımı bulmak için gemi makine teknolojileri konusunda sürekli kendilerini geliştirdiklerini kaydetti. Ergenç, gemilerdeki yakıt tasarrufunun en önemli konuların başında olduğunu belirtirken bu konuda çeşitli şirketlerle işbirliği yaptıklarını ifade etti.

Fuat Bey dünyadaki en iyi
dizaynlardan biri
“Geçtiğimiz günlerde teslim aldığımız 35.000 dwt’lik Fuat Bey gemisi eko dizayn bir gemi olarak önemli tasarruflar sağlıyor. Çin’in Pekin şehrindeki COSCO Guangdong Tersanesi’ne sipariş ettiğimiz 5 adet gemiden sonuncusu olan dökme yük gemisinin proje aşamasında çok yoğun mesai harcadık. Türk bayrağı çekilen Fuat Bey EKO tip, shallow draft ve BWT sistemi uygulanarak inşa edildi. Tankların konumundan, şaft sisteminden, pervanesinden, makine düzenlemesine kadar her konuyla yakından ilgilenerek en iyi dizaynı bulmaya çalıştık. 35.000 dwt gemiler normal şartlarda günlük 25,7 ton takıt harcamaktadır. Gemideki elektronik makine sistemi yakıt tükemini 19,5 tona düşürürken, son yaptığımız düzenlemelerle günlük yakıt harcamasını günlük 18 tona kadar düşürdük. Bunu başarırken gemi dizaynında yapılan tasarrufların yanında, makine özellikleri ve pervane konusunda yapılan çalışmaların büyük payı olduğunu ifade etmek gerekiyor. Ana makine tedarikçisi, tersane, dizayncı ve armatör bir araya gelip koordineli bir şekilde çalışmaları en iyi dizayna ulaşma konusunda kilit öneme sahip.
Daha önce sahip olduğumuz ismi yine Fuat Bey olan eski gemimiz ekotip ve yakıt tasarruflu bir gemiydi. Bu nedenle benzer tipte gemi arayışına girerek çeşitli araştırmalarda bulunduk. Yoğun çalışmalar sonunda en mükemmel şekilde tasarlanan Cosco dizaynı Fuat Bey gemisi dünyanın en iyi konusundaki en iyi örneklerinden ve günlük 5 ton yakıt tasarrufu sağlıyor. 5 tonluk yakıt tasarrufu günde 3 bin dolar, 225 gün seyir yaptığınızı düşünürseniz yılda da 675 bin dolar tasarruf sağlıyor. Ayrıca 35.000 dwt yükleme kapasitesi ve 10 metre drafta sahip olması, aynı segmentteki diğer gemilere oranla daha fazla yük almasını sağlayarak armatöre rekabette avantajlar getiriyor. Her limana girebilme özelliğine sahip bu boyutta bir gemiyle armatörün piyasanın 2000-3000 dolar üstünde kazanma imkânı doğuyor. Gemilerde ana makinelerle ilgili gelişmeleri iyi takip edip, emisyonu, atık yönetimini ve kuralları dikkate alarak ideal gemi seçmenin önemi, armatörler için her geçen gün artıyor. Operasyonel maliyetlerde de iyi bir planlama yaparak çok önemli katkılar sağlanabilir.”

‘Teknolojiyi takip etmek
armatöre kazandırır’
Eski gemileri iyileştirmenin de gemi işletmecilerin ve armatörlerin seçenekleri arasında bulunduğunu kaydeden Ergenç, tersanelerin bu konuda sınırları zorlayarak önemli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
“Eski gemilerde yapısal ve maliyet açısından belirli sınırlarınız oluyor, ancak yeni gemide her şeyi yapabilirsiniz. Eğer günde 27 ton yakıt tüketirken bunu 23 tona düşürebilecek imkanınız varsa yapmalısınız. Örneğin eski tip gemilerde sadece tek pervaneyi değiştirerek yüzde 6 ila 10 arasında bir tasarruf sağlanabiliyordu. Dönüştüme teknolojisindeki yeni gelişmeleri kullanarak çok iyi sonuçlara ulaşmanın yolarını aramak gerekiyor. Mesela IHI Marine United aynı yöne dönen çift ve üç pervane teknolojisi geliştirerek önemli bir uygulama alanı açtı. Örneğin Fuat Bey gemisinde pervanede kullanılan PBFC teknolojisi bize yüzde 2 tasarruf sağladı. Yat ve askeri gemilerde de ikili üçlü pervanelerde geliştirilen teknolojiler yüzde 20’ye kadar yakıt tasarrufu getirdiği belirtiliyor.”
Ergenç, armatörlerin işletme maliyeni düşürme konusunda değerlendirmesi gereken çeşitli fırsatlar olduğuna dikkat çekti.
“Tüm gemiler aynı navlun fiyatıyla yük taşıyor ancak örneğin İstanbul’da 1 ton yakıt 620 dolar iken Rusya’da 420-450 dolar civarında. Çünkü Rusya ihraç gemilerine ucuz yakıt veriyor. Ancak işe armatör gibi değil işletme yönetimi mantığıyla bakmak gerekiyor. Operasyonel ve yönetim verimliliğini iyi değerlendirerek ekonominizi güçlendirmeniz gerekiyor. Örneğin son dönemdeki korsanlık olaylarından dolayı geminin güvenliği açısından bazı güvenlik tedbirlerine başvurduk. Bu bize ekstra masraf getirmesine rağmen personelin rahat emniyetli bir şekilde her rotaya gidebilmesini sağladı. Ayrıca sıkıntı yaşamamaları için MLC kurallarına uluslararası denizcilik yapacak olan işletmelerin uymaları ve gerekli düzenlemeleri zamanında yapmaları gerekiyor.”

Maliyetin yüzde 40’ını
özkaynaktan
karşılamayanın işi zor
Türk bayrağının devlet tarafından yeterince teşvik edilmediğinin altını çizen Ergenç, Fuat Bey gemisine imkanları zorlayarak Türk bayrağı çektiklerini belirtti. Filodaki gemilerinde yıllık 100 bin doların üstünde personel SGK vergisi ödediklerini söyleyen Ergenç, gemilerde iyi eğitilmiş Türk gençlerini çalıştırmaya devam edeceklerini dile getirdi.
“Devlet istediği takdirde denizcilik sektörünü çok farklı alanlarda destekleyerek dünyada önemli rol almamızın önünü açabilir. Örneğin Çin hükümeti, sektörü ayakta tutabilmek için Yunanlılar’a yeni inşada büyük miktarda düşük faizli kredi açtığını biliyoruz. Türkiye’de devlet, sektörün büyümesine kredi konusunda destek sağlamalı. Ancak armatörlerimizin de özkaynak sağlama konusunda daha istekli olmaları lazım. Örneğin bir koster armatörü geminin yüzde 40’ını özkaynaklarından sağlayamıyorsa ikinci el gemilere yönelmeli. Aksi taktirde krediyle birlikte işletme maliyetlerini karşılaması zor olur. Yurt içi ve yurt dışında kredibilite açısından karşılaşılan sorunları devlet garantisiyle çözmek mümkün. Ancak yeni inşa gemi maliyetinin yüzde 40’ını karşılamayacak düzeyde ise fizibilite açısından önemli sorunlarla karşılaşabilir.
Tersanelerimizin iç prosedürü, kontrat düzenlemeyi ve işin tüm ayrıntılarını artık öğrendi. Önemli olan ideal dizaynı yapıp devletin de desteğiyle büyük adımlar atmak. Bazı tersanelerin birleşmesi de bu süreçte mümkün olabilir. Gerekli altyapı ve yenileme çalışmalarının hızla tamamlanması gerekiyor. 35.000 dwt’lik gemiyi 23 milyon dolara alabiliyorken, Türkiye’deki tersanelerin aynı gemi için 32 milyon dolar fiyatla sipariş alması zor görünüyor. Hiç kimse 10 milyon dolar fazla ödemek istemez. Çin’deki tersaneler çeliği 1 dolara alırken bizim tersanelerimiz 3 dolara alıyor. Rekabet etmesi mümkün değil. Kira süreleri konusundaki sıkıntıdan dolayı banka kredisi yada ortaklık kurması da mümkün değildi. Yeni yönetmelikle uzatılan kira süreleri sektörün önünü görmesini sağlayarak yeni imkanlar sunacak. Yeni projelerle gidilerek devlete Tuzla’da iş olduğunda 40 bin kişi çalıştığının iyi anlatılması gerekiyor.
Ancak birçok yerde atıl şekilde olan tersaneleri gördükçe üzülüyorum. Eğer kullanılmayan tersaneler gerçekten hükümet tarafından alınıp bir katma değere dönüştürülmeyecekse, bu tersaneleri örneğin limancılık gibi farklı alanlara yönlendirmek gerekiyor. Limana ihtiyaç duyan bakır, krom, mangan, kağıt gibi endüstriler var.”

Bunu Paylaşın