Dalış ekibi hayat kurtardı

MDN MEDIA

Antalya Konyaaltı Sahili açıklarında dalış yapan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ile Sualtı Topluluğu üyeleri misinaya takılı kalmış nesli tükenen lagos balığını kurtardı

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN)’nin Kırmızı Listesi’nde yer alan ve ekonomik değeri yüksek olduğu için avcıların gözdesi olan lagos balığının yaz aylarında avlanması tamamen yasakken, diğer dönemlerde ise, 50 santimetrenin altında kalanların avlanması yasak.

Misinadaki balığı yerken takılmış

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Sualtı Topluluğu üyeleri ile dalış yaptığı esnada kopan bir misinada kalmış balığı yerken, ağzı misinaya takılan lagos balığıyla karşılaştığını belirtti.

Balığı olta iğnesinden kurtaran Gökoğlu olayla ilgili şunları söyledi:

“Islak mendiller denizde kaybolmuyor”

Deniz içerisine birçok av aracı bırakılıyor. Bunların hepsi, hayalet ağ olarak geçiyor. Konyaaltı Plajı’nda yaptığımız son dalışta oltacıların attığı oltaya yakalanmış ancak kopmuş misinadaki balığı bir lagos yutmuş. Lagosun ağzına olta iğnesi takılmış, diğer oltalar arkasında. En çok üzüldüğümüz şey ise, bu oltaların ucuna ıslak mendillerin takılmasıydı. Çünkü ıslak mendiller denizde kaybolmuyor. Lagos hâliyle zor hareket ediyor ve kaçamıyordu. Onu yakaladık ve misinayı ağzından çıkarmaya çalıştık. Ancak, oltayı balıkla beraber yuttuğu için misinayı kesmek zorunda kaldık.

Hayalet ağ tehdidi

Hayalet ağların balıklar için oluşturduğu tehdite dikkat çeken Gökoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

Oltada yem olmasa dahi bu tür kalıntılar diğer balıklar için risk oluşturuyor. Akdeniz’deki en büyük tehlikelerden biri de ıslak mendiller. Deniz içerisinde çok fazla ıslak mendil var. Bunlar denizde parçalanmıyor ve ekosistem içerisinde kalıyor. Bunların yapısı plastik olduğu için mikroplastikler de oluşuyor. Burada asıl önemli olan ıslak mendilin oltaya takılması ve balığın uzun süre onu taşıması. Çok kötü bir manzara. Yurtdışında görüyoruz denizleri, sokakları pırıl pırıl. Bizim denizlerimizde canlılar resmen ölüme terk ediliyor.

DHA

Bunu Paylaşın