Çin, LNG tankeri pazarında öne çıkıyor

MDN İstanbul

Çin, yeni inşa edilen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankerleri pazarında hızla ilerlemeye devam ediyor.

Bu yıl rekor bir sayıda 163 adet yeni gaz taşıyıcı siparişi verilirken bunların yaklaşık yüzde 30’unu alan üç Çin tersanesi Güney Kore’nin başı çektiği bu sektörde öne çıkmaya başladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle küresel enerji tedarik akışlarının büyük bir değişikliğe uğramasının ardından navlun oranlarının rekor seviyelere yükselmesi ve Çin’in gaz satıcıları ve filo operatörleri nakliyeyi güvence altına almak için çalışmalar başlatması sonrası Çin tersanelerinin LNG tankeri sipariş defterleri üç katına çıktı.

İlginizi çekebilir:  Çin limanları konteyner hacimlerini artırdı

Güney Koreli tersanelerin Katar’ın devasa Kuzey Sahası genişleme projesi kapsamında aldıkları siparişler sektörde talebin yoğunluğunu artırırken Çin tersanelerin de daha fazla yabancı sipariş çekmesini sağladı.

Nakliye verisi sağlayıcısı Clarksons Research’e göre, Çin tersaneleri bu yıl tahmini 9,8 milyar dolar değerinde 45 LNG tankeri siparişi aldı. Bu, 2021 sipariş değerlerinin yaklaşık beş katı. Yine Clarksons’a göre, Çin tersaneleri mevcut küresel LNG filosunun sadece yüzde 9’unu inşa etti.

Hudong-Zhonghua öne çıkıyor

2008 yılından beri düzinelerce LNG gemisi inşa eden ve bu deneyime sahip tek Çin tersanesi olan Şanghay merkezli Hudong-Zhonghua Shipbuilding, bu yıl, Çin’in yeni siparişlerinin yüzde 75’ini aldı. Clarksons ve endüstri yetkililerine göre, Hudong-Zhonghua yerel armatörlerden 26 sipariş aldı.

Diğer iki tersane China Merchants Heavy Industry (CMHI) ve Yangzijiang Shipbuilding de bu yıl büyük LNG gemileri inşa etmek için sertifika alarak yerli ve yabancı şirketlerin ilgisini çekmeyi başardı.

İnşa süreçleri uçak gemileri kadar zorlu

İnşa süreçleri en az uçak gemileri kadar zorlu olan LNG tankerlerinde bu süreç yaklaşık 30 ayı buluyor. Yalnızca membran tipi muhafaza tankları için bile 200 işçi, kâğıt inceliğinde çelikten yapılmış bariyer duvarlarını ve 130 km’lik (81 mil) bağlantı hatlarını kaynaklamak için iki ay çalışıyor.

Nakliye için eksi 160 Santigrat dereceye (eksi 260 Fahrenheit) kadar soğutulmuş konut gazı için bu sistemlerdeki işçilerin, patentleri elinde bulunduran ve tasarımlarını gemi yapımcılarına lisanslayan bir Fransız mühendislik şirketi olan Gaztransport & Technigaz (GTT) tarafından da onaylanması gerekiyor.

LNG tanker inşalarının zorlukları hakkında konuşan Jiangnan Tersanesi’nin kurumsal teknoloji şefi Hu Keyi, “Yeni tersane çalışanları için öğrenme eğrisi daha dik olacak. Ayrıca vasıflı işçi sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağız” açıklamalarında bulundu.

Jiangnan, Guangdong merkezli şirket JOVO Energy için ilk 80.000 m³ tankerini inşa ederken mart ayında da Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nden (ADNOC) iki adet 175.000 m³ LNG taşıyıcısı siparişi aldı.

LNG tankerlerine yoğun ilginin sırrı: ABD Gazı

LNG marketi konusunda uzman olan Analist Robert Songer, Çin’in LNG tankerlerine olan yoğun talebin nedeninin, ABD’den yılda 20 milyon ton gaz sevk etme ihtiyacından kaynaklandığını söyledi.

SIA Energy’den Li, Çin’in ABD LNG’sini taşımak için yaklaşık 80 gemiye ihtiyacı olduğunu söylerken Clarksons Research’ün genel müdürü Stephen Gordon, “Çin talebine hizmet etmenin yanı sıra gemiler başka rotalarda kargo ticareti yapmak için de kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın