Cihan Ergenç: ‘Yanlış gemiye binmeyelim’

MDN İstanbul

Er Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, armatörleri uyardı ve ekledi: Teknolojik gelişmelerin gerisinde kalıp geleceği iyi okumazsanız maddi kayıplardan büyük zarar görebilirsiniz

Son 25 yılda dünya genelinde teknolojik gelişmelerle çok hızlı değişimlere şahit olduk. Bu süreç hızını artırarak gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Denizcilik de tüm bu süreçlerden payını aldı ve almaya devam edecek.
Her alanda birçok açıdan teknolojik gelişim devam etmekte ve edecektir. Dünya değişiyor, denizcilik de değişiyor, çağın teknolojik gelişmelerine ayak uydurmak mecburiyetindeyiz. Buna birçok örnek verilebilir; hem kurallar anlamında, hem de ekonomik yarış olarak karşı karşıya olduğumuz gelişmeler anlamında. Mesela gemilerimizle haberleşmeyi, saatler hatta günler sonrası yapabiliyorduk, oysa bugün online haberleşiyoruz. Handy size gemilerde günde yaklaşık 25 ton yakıt yakardık, bugünlerde 15 ton yakıt yaktığımızı söyleyebiliriz. Bu nasıl oldu peki? Ana makineler teknolojik olarak gelişti, gemi dizaynları teknolojik olarak geliştirildi, pervaneler de öyle; verimliliği arttı ve artmaya devam ediyor. Kısaca, gemi inşa, tasarım ve gemi sevk sistemlerinde birçok yenilikle tanıştık ve kullanıyoruz (HVAF, Fin, PBCF, Melwis Duct, ve benzerleri).
Armatörlere şunu söyleyebiliriz: Şu anda “eco type,” yani ekonomik, her türlü konforu, haberleşmeyi, elektronik ekipmanları gelişmiş, akıllı dizayn ve verimliliği yüksek gemilerle yarışa girmektesiniz ve bu süreç gelişimini durmaksızın sürdürüyor. Dünyada insansız gemilere doğru çalışmalar hızlandırılmış ve bu konuda yüksek teknoloji içeren çalışmalar yapılmaktayken teknolojik çağı yakalamak için akıllı gemilere yatırım şart. Bu alanda gelişmeleri yaşayıp hep birlikte göreceğiz, bu gelişmeleri kenardan değil de, birebir içinde yer alarak geleceğimizi bugünlerden iyi okuyup dizayn etmeliyiz.
Yeni inşa gemi siparişi verilip teslim alınan gemiler, daha iyileri yapıldığı için, her yıl gerek ekipman, gerek dizayn, gerekse ekonomik ömrü açısından, teknolojik olarak geri kalmakta. Biz her yıl bir gemimize gelişen teknolojiler ışığında sürekli bir yeni eklemleme yapıyor ve süreci takip ediyoruz ki bu yıl bir gemimize HWAF taktırarak, gemimize ciddi bir yenilik ve tasarruf sağladık. İyi rekabet edebilmek için teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu, gemi verimliliğini artırmasıyla daha rekabetçi olmamızı sağlarken çevreyi korumamıza da yardımcı oluyor.
LNG yakıtlı gemilerle taşımacılığın, 2020 ve sonrasında kuralları tamamen değitireceğine inanıyorum. Gelmiş ve gelecek kurallardan sonra SOx, NOx, Tier III ve benzer tüm kuralların gemilerde çok köklü değişikliklere sebep olacağını düşünüyorum. Bence 2020 ve ötesinde çift yakıtlı (dual) veya salt LNG ana makineli gemiler sahnede yerini alacak, aksi takdirde gelen veya gelecek olan kuralları yerine getirmek mümkün olmayacaktır. Yerine getirilse bile ekonomik olmayacaktır. Bence şu anda klasik anlamda gemi sipariş etmek doğru değil, hatta yanlış. Bugün gemi sipariş ederseniz, 2019 ve 2020’de teslim alacaksınız -ki daha geminiz teslim olmadan “sub-standard” bir gemi- ilave yatırım ve masraflar yapmak zorunda kalacaksınız. Bu armatör için verimli değildir.
Şu anda çift yakıtlı ana makineye sahip gemiler hakkında çok ciddi çalışmalar yapılıyor ancak henüz tam garantili olduğunu düşünmüyorum, halen uygulamada belli sıkıntılar yaşanıyor. Ancak, Dual ve LNG sistemli gemiler eksiklikleri tamamlanarak seri üretilmeye başlanacak, hatta bu sisteme sahip gemilere mecbur kalacağız diye düşünüyorum. LNG kullanımı 2020’lerden sonra hızla artacak, 2035-2040’larda dünya filolarında LNG kullanımı yüzde 40’lara varacak -ki Shell bir açıklamasında benzer bir tahminde bulunmuştu. Daha da önemlisi LNG, petrolden çok daha ucuz, yüzde 35 daha tasaruflu ve de temiz, çevre dostu bir yakıt. Gelecekte LNG’li gemilere hazır olmaya çalışalım, klasik gemi siparişi vererek tekrar hata yapıp yanlış gemiye binmeyelim.

Bunu Paylaşın