BM’den uyarı: Deniz kumunun kazılması yüzünden okyanus dibi verimsizleşebilir

MDN MEDIA

Birleşmiş Milletler (BM) ajansı, son zamanlarda yükselişe geçen deniz kumunun kazılma uygulamasına dair uyardı

BM, her yıl altı milyar tona yakın deniz kumunun kazılmasının sürdürülemez ve lokal deniz hayatını geri dönüşü olmayacak şekilde yok edebilecek tehditleri olduğuna dair uyardı

Birleşmiş Milletler, okyanus tabanından kum temin edilmesi ve inşaat gibi alanlarda kullanılmasının yeterince denetlenmemesini gündeme getirdi.

Birleşmiş Milletler harekete geçti

BM Çevre Programı (UNEP) kapsamında elde edilen bulgular ‘Marine Sand Watch’ isimli yeni bir platformun ortaya  çıkmasını sağladı. İsviçre tarafından finanse edilen program taban kazıma faaliyetlerini deniz takip ve yapay zekâ yardımıyla takip ediyor.

UNEP GRID-Geneva Direktörü Pascal Peduzzi, Geneva basınına doğadan alınan kumun göz ardı edilemeyecek bir miktarda olduğunu ve bunun büyük bir etki yarattığını söyledi.

Bir gemi resmini göstererek onu ‘büyük bir elektrik süpürgesi’ne benzetti ve bu gibi gemilerin deniz dibini kumları çıkarıp verimsizleştirdiğini ve balıkları besleyen mikroorganizmaları yok ettiğini ifade etti.

Deniz yaşamına tehdit

Pedduzi, bazı firmaların kumu dip kaya çıkana kadar çektiğini ve bunun oradaki yaşamın tamamen yok olmasına sebep verdiğini ekledi.

UNEP’e göre, global olarak çıkarılan altı milyar, yıllık nehirler tarafından tortulaştırılan kumlardan az olsa da, bazı bölgelerde bu taşıma yeniden dolma oranlarını bir hayli geçiyor.

Geneva Üniversitesi Kum Endüstrisi ve Data Analiz Görevlisi Arnaud Vander Velpen, Güney Çin Deniz’i, Kuzey Deniz ve ABD’nin doğu yakası sahillerinin kum kazıma faaliyetlerinin en çok görüldüğü bölgelerden olduğunu söyledi. Çin, Hollanda, ABD ve Belçika’nın bu sektörde en çok varlık gösteren ülkeler olduğunu ekledi.

Reuters

Bunu Paylaşın