BDI göstergesinde düşüş derinleşiyor

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel
Barışcan Yücel

Küresel ticarette yaşanan daralma hız kesmeden devam ederken Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) dip arayışını sürdürüyor. 965 seviyesinde fiyatlamalarına devam eden gösterge sonbahar ve özellikle kış aylarının küresel bazda daha zorlu şartlar altında geçeceğinin sinyallerini veriyor. 

ECB agresif politika izleyebilir
Küresel piyasaların kaptanı ABD cephesinde yapılan faiz artışları ve izlenen sıkı para politikası meyvesini vermiş olacak ki enflasyonda yaşanan kısmi gerileme az da olsa piyasalara can suyu oldu. Haziran ayında faiz artışını pas geçen Avrupa Merkez Bankası her ne kadar kısa vadede hatasından vazgeçerek faiz artışı sürecine girmiş olsa da son açıklanan enflasyon oranının yüzde 9,1 olması önümüzdeki günlerde ECB’nin daha agresif bir politika izleyerek 75 baz puan faiz artışına gitmesinin zemini hazırladı.

Enflasyon ile mücadele eden merkez bankalarının gerçekleştirdiği sert faiz artışları ve şahin tonda yapılan konuşmalar, verdikleri mücadeleden bir ihtimal galip ayrılmalarını destekleyecek nitelikte olsa da ekonomik büyüme oranlarında yaşanan daralma ve bu olgunun devam edecek olması merkez bankalarının dümenini elinde bulunduran kaptanların uykusunu kaçırmaya başlayabilir desek haksız sayılmayız.

Tünelin sonunda ışık var mı?
Enerji krizinin özellikle Avrupa ve gelişmekte olan ülkeler açısından kapıda olması ve küresel ticarette yaşanan daralma global açıdan tünelin sonunda ışık olacak mı yoksa dipsiz bir karanlığa doğru mu yol alıyoruz sorularını beraberinde getiriyor.

Euro Bölgesi’nin lokomotifi olan Almanya ekonomisinde makro verilerin beklentileri karşılayamaması üstüne bir de Rusya’nın gaz akışını kesecek olması kara bulutların Avrupa Birliği ekonomisi üzerinde toplanmasına neden oluyor. Agresif politikasını sürdüreceğini her seferinde vurgulayan Fed’in doları ana vatanına çekmesi, küresel bazda dolar kıtlığının zemini hazırlarken BDI göstergesinde yaşanan satıcılı seyir ham maddeye ulaşımında zorlaşabileceğini hatırlatıyor.

Hem olası dolar kıtlığı hem de olası ham maddeye ulaşımda yaşanabilecek sıkıntı işin içinden çıkılmaz bir hal alınmasına sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda ise enflasyon ile mücadelenin ne kadar başarılı bir sonuca ulaşacağı tartışma konusu.

Küresel ticarette yaşanan daralmanın ham maddeye ulaşımda işleri zora sokacağı senaryosunda global bazda stokçuluğun artma ihtimali ve tüketicinin mallara ulaşımının azalması fiyatların otomatik olarak artmasına zemin hazırlayabilir. Yaşanan çip krizi de cabası…

Yurt içi piyasalara bakacak olursak beklentilerin üzerinde yüzde 7,5 ile açıklanan ekonomik büyüme verisi pozitif bir havanın oluşmasını sağlasa da insanın aklına şu soru geliyor; evet büyüdük ama kalkındık mı?

Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com