Bartu Soral MarineDeal News’e katıldı

MDN İstanbul

MarineDeal News’ün deneyimli yazar ailesine Türkiye’nin yazın dünyasındaki etkin ismi Kalkınma Ekonomisti ve Yazar Bartu Soral katıldı.

Türkiye’nin uluslararası deniz ticareti, ekonomi ve deniz savunma alanlarında etkin yayını MarineDeal News’e katılan Kalkınma Ekonomisti, Yazar, BM Kalkınma Programı Eski Müdürü Bartu Soral, marinedealnews.com sitesinde yer alacak köşesinde 1 Ekim 2022 itibarıyla, her hafta pazar günleri okuyucularla buluşacak.

Soral, www.marinedealnews.com’daki köşesinde Türkiye’nin ekonomik, çevresel ve sosyal kalkınmasına yönelik haftalık fikir ve analizlerini, ulusal ve uluslararası alanda gelişen jeopolitik hareketlenmeleri ve tüm bunların sosyal yaşama yansımalarını harmanlayarak objektif ve tarafsız olarak okurseverlere aktaracak.

Bartu Soral, ayrıca Türkçe/İngilizce yayımlanan 15 yıldır okuyucusuyla her ay düzenli olarak buluşan baskılı yayında; güncel ekonomik gelişmeleri, jeopolitik ortamda dinamik gelişen çıkar çatışmalarını, bunların küresel piyasalara etkilerini ve uluslararası arenadaki aktörlerin gizli ve transparan ajandaları ve daha fazlasını yazarak MarineDeal News müdavimlerine eko-politik zaviyeden rehberlik edecek.

Bartu Soral kimdir?
1970 yılında Ankara’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Ankara Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Kanada Saint Mary’s Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden finans alanında lisans; Kanada Dalhousie Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Kalkınma Ekonomisi alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen, kalkınma ekonomisi ve finansal piyasalar üstüne uzmanlaşan Bartu Soral, ulusal ve uluslararası bir çok yayının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışında bir çok konferans ve panelde tebliğ sundu. Dünyadaki ve Türkiye’deki bankacılık krizlerini incelediği kitabı; “Banking Crises and Bankruptcy for Profit in Turkey” 2008 yılında basıldı ve dünyanın birçok ülkesinde satışa sunuldu. Bunun dışında ekonomi alanında beş kitabı daha bulunan Soral’ın son kitabı “Tünelin Sonu Kriz, Yeniden Kalkınma Zamanı” 2015 yılında okuyucusuyla buluştu.

İş yaşamına özel sektörde başlayan Soral, Polat Holding ve Koç Holding bünyesinde görev aldı. 2003 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’na katılan Soral, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Program Müdürlüğü görevine yükseldi. Birleşmiş Milletler’deki görevi süresince, gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı sorunların çözümü için uygulanması gereken politikalar, küresel finansal sistem, bankacılık ve Türkiye’nin kalkınma stratejileri üstüne çalışmalar yaptı.

UNDP’yi temsilen Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IFAD, OECD gibi uluslararası kuruluşlarla Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlıkları ve kurumları arasındaki borçlanma ve proje yapılandırma görüşmelerini yönetmenin yanı sıra UNDP Program Müdürü olarak 70 milyon dolarlık kalkınma projelerinin dizaynı ve uygulanmasından sorumlu oldu.

2009 yılında Birleşmiş Milletler’deki görevinden ayrılan Soral, hem akademik çalışmalarına devam etmiş, Başkent Üniversitesi’nde ders vermiş, çeşitli gazetelerde köşe yazmış, söyleşi yapmış, konferans ve sempozyumlarda tebliğ sunmuş, hem de büyük ölçekli yatırımlar için uluslararası finansman arayışındaki şirketlere danışmanlık yapmıştır. Halen Azerbaycan’da yatırımları bulunan ve Orta Asya ülkeleri ile işbirlikleri üstüne çalışan Soral, Türk firmaların başta Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere uluslararası pazarlara açılmalarına destek olmakta ve uluslararası finansmana erişimlerine yardımcı olmaktadır.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın