Baltık Denizi’ndeki boru hattı hasarı NATO incelemesinde

MDN MEDIA

Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 12 Ekim Çarşamba günü yaptığı açıklamada, üye ülkeler Finlandiya ve Estonya arasından geçen boru hattındaki hasarın incelendiğini ve kasıtlı yapıldığı ortaya çıkarsa NATO’nun gerekli karşılığı vereceğini açıkladı

Fin Boru Hattı Operatörü Gasgrid’in, fırtınalı 8 Ekim gecesi basınçta bir düşüş ve muhtemel sızıntı kaydetmesinden sonra, 10 Ekim’de Balticonnector boru hattı ve telekomünikasyon kablosunda hasar teyit edildi.

Helsinki’den yapılan açıklamada, hasarın dış etkenler tarafından verildiği söylenince bölgesel enerji güvenliği hakkında endişeler arttı ve gaz fiyatları yükseldi.

“NATO tarafından ortak ve net bir tepki verilecek”

Stoltenberg, askerî ittifaklarla yapılacak görüşmeden önce gazetecilere, önemli olanın olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğini ve nasıl gerçekleştiğini anlamak olduğunu söyledi. Hasarın, NATO kritik altyapısına kasten yapılmış bir saldırı olduğu kanıtlanırsa, bunun tabi ki çok ciddi bir olay olacağını ve NATO tarafından ortak ve net bir tepki verileceğini ekledi.

Çapa hasarı hala ihtimaller dahilinde

Finlandiya Emniyet Güçleri, boru hattının hasar almış kısmındaki deniz tabanında harici izlere rastlandığını ve yırtığın meydana geldiği zamanda bölgede olan gemilerin hareketlerinin incelediğini açıkladı.

Büro Amiri Robin Lardot 11 Ekim’de yaptığı açıklamada, teknik soruşturmaya odaklandıklarını ve olay yerindeki deniz tabanını incelediklerini söyledi. Baş müfettiş Risto Lohi ise, çapa hasarının hâlâ ihtimaller dahilinde olduğunu, ve şuan için hasarın patlamayla değil mekanik bir güçle verildiğini sonucuna vardıklarını ekledi.

Finlandiya’nın Inkoo şehri ve Estonya’nın Paldiski şehri arasından, Baltık Denizi’nin Rus sularının doğusuna doğru uzanan ve St. Petersburg Limanı’nda biten Finlandiya Körfezi boyunca geçen boru hattı, Estonya’nın elektrik ve gaz sistem operatörü Elering ve Fin gaz taşıma operatörü Gasgrid tarafından ortaklaşa işletiliyor.

Onarım en az 5 ay sürecek

Operatörler yaptıkları açıklamada onarımı planlama ve yapımının en az beş ay süreceğini ve Nisan’dan önce gaz iletiminin mümkün gözükmediğini söyledi.

Rusya, Nord Stream’le ilgili yapılan haberleri suçladı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, olayı rahatsız edici olarak yorumlarken, Eylül 2022’de yine Baltık Denizi’nde Rusya ve Almanya arasından geçen Nord Stream boru hattına yapılan saldırı ile ilgili yapılan bilgi aktarımının tehlikeli bir örnek oluşturduğunu belirtti.

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü araştırma görevlisi Henri Vanhanen, ana problemin bir devlet hasarına dair kanıt bulunursa, NATO’nun buna nasıl tepki vereceği oluğunu söyledi. Sorulması gereken asıl sorunun, bu çeşit potansiyel sabotajlar için alınacak karşı tedbirler olup olmadığı olduğunu söyledi.

Komşu ülkeler önlem aldı

Finlandiya Hükûmeti, Başkan Sauli Niinsto ve diğer yetkililerin 11 Ekim’de bilgilendirildiğini ve kritik altyapı tesislerinde hazırlık seviyelerinin artırıldığını belirtti. Norveç ve Litvanya ise, kıyı enerji tesislerindeki güvenliği sıkılaştırdı.

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur Reuters’a yaptığı açıklamada, hasarın ağır bir güçle verilen mekanik darbe yada tahribat hasarı olduğunu açıkladı.

Aynı saatlerde hasar aldı

Kablo Operatörü Elisa, boru hattının ve Telekom kablolarının birbirlerine belli uzaklıkta paralel geçtiğini söyledi. Finlandiyalı yetkililer de boru ve kablonun aynı saatlerde hasar aldığını, borunun tahrip olan kısmının Finlandiya sularında, Telekom kablolarının hasar gören kısmının ise, Estonya tarafında olduğunu ekledi.

Estonya Donanma Komutanı Juri Saska, ERR’ye yaptığı açıklamada, boruyu koruyan betonun kırılmış, soyulmuş gibi göründüğünü söyledi.

Hasar, Finlandiya’nın elektriğini etkilemeyecek

Şebeke Operatörü Fingrid, gazın Finlandiya’nın enerji ihtiyacının yüzde 5’ini karşıladığını, bu nedenle, hasarın elektrik sistemini etkilemeyeceğine değindi.

Reuters

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın