Bakan Çavuşoğlu’ndan kıta sahanlığı açıklaması

MDN İstanbul

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da basınla 2022 değerlendirme toplantısında konuştu ve gündemdeki kıta sahanlığı konusuyla ilgili açıklama yaptı. kıta sahanlığı

Yunanistan’la yılın başında diyalog kanallarını işletmeye çalıştıklarını anımsatan ve istişari görüşmelerin 64’üncüsünü şubatta gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye aleyhine kampanya başlatması, Ege’deki tahrikler, soykırım iddiaları ve Batı Trakya Türklerine baskılar nedeniyle bu diyaloğu askıya aldıklarını belirtti.

Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adalarda yaptığı ihlaller konusunda Birleşmiş Milletlere (BM) 2021’de iki mektup verdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, Yunanistan’ın, Lozan ve Paris antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde egemenlik haklarını Türkiye’ye karşı öne süremeyeceğini kayda geçirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye’ye yanıt olarak verdiği mektupların siyasi içerikli olduğunu ve Türkiye’nin, Atina yönetiminin ikinci mektubuna cevaben eylülde üçüncü mektubunu BM’ye ilettiğini kaydetti.

İlginizi çekebilir: 

Yunanistan’dan kara suları konusunda yeni adım: Gerilim artacak

Yunan basınında yer alan Girit’in çevresinde karasularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere ilişkin, “Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege’de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!” dedi.

AA

Bunu Paylaşın