Yunanistan’dan kara suları konusunda yeni adım: Gerilim artacak

MDN İstanbul

türkiye - yunanistan

Yunanistan ile Türkiye arasında kara suları tartışmalarındaki tansiyon yükseliyor. İki ülkenin ihtilaf yaşadığı konulardan biri olan kara sularının sınırlandırılması konusunda Yunanistan’ın yeni bir adım atması gündemde.

Atina merkezli Ta Nea gazetesine göre, Yunanistan’ın karasuları konusunda atacağı yeni adım, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiriyor.

Ta Nea gazetesine konuşan Yunan yetkililer, Atina hükümetinin, Girit Adası’nın güneyinde kara sularını 12 mile çıkarma konusunu mart ayına kadar gündemlerine alacaklarını kaydettiler.

Yunan yetkili, bu girişimin “ülkedeki seçimlerden önce hükümetin ulusal meseleler alanındaki son icraatı” olabileceğini savundu.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, ülkenin, tüm deniz bölgelerindeki kara sularını 12 mile uzatma hakkının saklı tutulduğunu ve bunun vakti geldiğinde ve gerek görüldüğünde kullanabileceğini açıklamıştı.

Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da, 2018 yılındaki açıklamasında, karasuları konusunun düzene sokulması için üç adımın atılması gereğinden bahsederek, “Birinci adım, körfezlerin kapatılması, ikinci adım körfezlerle birlikte karasularının ölçülmesinde esas alınacak hatların çizilmesi, üçüncüsü de bu ikisi temelinde karasularının 6 deniz milinden 12 deniz mile uzatılmasıdır.” demişti.

Konuya ilişkin olarak E. Koramiral Can ErenoğluCumhuriyet  Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

“Yunanistan, sömürgeci anlayışa hizmet ediyor”

Can Erenoğlu, Yunanistan’ın, Gürcistan ve Ukrayna’da yaşananlardan bile ders almaksızın ABD ve AB’nin tetikçiliğini yapmaya devam ettiğini belirterek, ABD’ye üs verip karşılığında uçak ve silah almak gibi sömürgeci anlayışa tekrar hizmet eder durumda olduğunu savundu.

Erenoğlu, Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın sözlerini hatırlatarak, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarma hakkı olduğu tezinden kesinlikle vazgeçmediğini ve vazgeçmeyeceğini söyledi.

“Türkiye’yi Orta Asya’ya göndermek gibi çılgın bir fikrin peşindeler”

Erenoğlu, “Bundan da anlaşılacağı üzere, emperyalistler ve onların tetikçisi Yunanistan, Türkiye’yi önce Anadolu’ya hapsetmek sonra da Orta Asya’ya göndermek gibi çılgın bir fikrin peşindedir” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan: Yunanistan’ı uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz

Yunanistan’ın, karasularını 12 mile çıkarması durumunda ortaya çıkacak tabloyu açıklayan Erenoğlu, “Yunanistan, Ege Denizi’nin yaklaşık yüzde 72’sini egemenliği altına sokmuş olacaktır. EGAYDAAK kapsamındaki 152 adet ada, adacık ve kayalığın Türkiye’nin egemenliğinde olması durumu dikkate alındığında bile Ege Denizi’nde açık deniz alanı oranı yüzde 20 civarında olacaktır. Hiçbir gemimiz hatta yatlarımız bile Ege Denizi’nde Yunan karasularına girmeden Akdeniz’e geçemeyecektir” dedi.

Erenoğlu, TBMM‘nin 8 Haziran 1995’te aldığı “casus belli” (savaş sebebi) kararını hatırlatarak, “Yunanistan’ın, Ege Denizi’nde karasularını bırakın 12 mile 6 milin üzerine bile çıkarması Yunan halkı için bir cinayet olur.” diye konuştu.

Türkiye nasıl cevap verir? 

Erenoğlu, Yunanistan’ın olası 12 mil kararında Türkiye’nin ne yapacağı sorusu üzerine, “Bu kararı asla tanımaz ve tüm Yunan ana kıtası ve adalarının 6 deniz miline kadar elimizi kolumuzu sallayarak girmeye devam ederiz. En basit bir taciz veya düşmanca harekete karşı da misliyle mukabele ederiz.” yanıtını verdi.

Böyle bir durumda savaş olasılığına değinen Erenoğlu, “Savaşı en başta Yunanistan’ın tetikçileri istemez ve engeller” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

 

Bunu Paylaşın