Avustralya ABD savaş gemilerini konuşlandıracak

MDN İstanbul

Aralık ayında kaleme aldığımız ve Ocak 2022 sayımızda ver verdiğimiz “Stratejik düşünme: Denizaltı ve Ötesi” başlıklı jeopolitik analizimizde, “Tavyan’ın denizaltı gücü ile desteklenmesi” ara başlığında da yazarak vurguladığımız öngörümüz kendini göstermeye başladı

Avustralyalı güvenlik uzmanları, Avustralya’nın nükleer denizaltı filosunu desteklemek için inşa ettiği 7,5 milyar dolarlık bir donanma üssünde ABD donanmasına ait savaş gemilerinin konuşlanmasına izin vereceğini söyledi.

Avustralya Perth yakınlarındaki HMAS Sterling’deki Batı Filo Üssü’nü tamamlaması için inşa edilecek doğu Avustralya tesisinin planları, Başbakan Scott Morrison tarafından duyuruldu.

Morrison , Brisbane, Newcastle veya Port Kembla’da bulunan 7,5 milyar dolarlık denizaltı üssünün, geçen yıl Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD arasında imzalanan AUKUS savunma anlaşması kapsamında satın almayı planladıkları nükleer enerjili denizaltıları destekleyeceğini söyledi.

İlginizi çekebilir:    ABD’nin gerilim politikası

Duyurusunda Ukrayna’daki savaşın Hint-Pasifik üzerindeki etkisini de ele alan Morrison, “Yeni bir otokrasi yayı, içgüdüsel olarak dünya düzenine meydan okumak ve kendi imajına göre sıfırlamak için hizalanıyor. Her yerde olduğu gibi, uluslararası hukukun uygulanması gereken Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bölgelerin askerileştirilmesinden ve Boğazı’nda artan gerilimden endişe duyuyoruz,” diye konuştu.

Çin ile Solomon Adaları arasındaki güvenlik anlaşmasının bir taslağını internete sızdırmasının ardından Avustralya ve Yeni Zelanda’daki liderler alarma geçmiş ve tepki vermişlerdi. Yetkililer, Çin’in Avustralya’nın doğu kıyısından bin 200 mil uzakta savaş gemilerine üs kurmasına izin verebileceğinden endişe ediyor.

Eski Avustralya savunma bakan yardımcısı Ross Babbage’a göre, yeni üsse ev sahipliği yapacak bölge Kembla olacak.

Limanın nükleer enerjili gemiler için Avustralya güvenlik standartlarını karşıladığını belirten Babbage, ayıca bulunduğu bölgenin Sidney’in merkezine sadece bir saat uzaklıkta olduğunu ve geniş endüstriyel kapasitesinin yanı sıra iyi konut ve okullara sahip bir şehir olan Wollongong’a yakın olduğunu da söyledi.

Babbage, bölgenin güzel kumsallara sahip olduğunu ve muhtemelen ABD’li denizciler arasında popüler olacağını da belirtirken, “Limanı ziyaret eden ABD nükleer enerjili gemileri için çok az kısıtlama olacak,” dedi.

“Tayvan’ın denizaltı gücü ile desteklenmesi
Makalede, “suüstü unsurları ve kara kuvvetleri Tayvan’a yapılacak olası bir saldırıda açık hedef olabilirler. Oysa denizaltılar gizli ve beklenmedik bir şekilde karşılık verebilir,” teması işleniyor. Suüstü gemilerinin düşman tarafından kilometrelerce öteden görülebileceği, dron ve uçakların kolayca tespit edilebileceği, füze rampalarının ve kara tabanlı askerî hareketliliğin tümünün uydular tarafından anlık izlenebileceğine temas ediliyor ki günümüzün teknolojik imkânları göz önüne alındığında doğru bir yaklaşım. Devamında, Çin’in Tayvan’a yönelik olası bir amfibi harekâtını caydırmak ve engellemek için konuşlandırılabilecek her türlü kara, hava ve deniz unsurunun Çin tarafından evvelden görüleceği, bilineceği ve izleneceği sonucuna varılıyor.”

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın