Amiraller Davası’nda son gün: Amiraller için oybirliğiyle beraat kararı

MDN İstanbul

 

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmaması gerektiğini belirttikleri kamuoyu duyurusu nedeniyle haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak’ suçlamasıyla 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılan emekli Amiraller’in beraatine karar verildi. 

Bugün, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların son günüydü.

Süreci en başından bu yana takip eden ve önceki dava süreçlerinde de mahkeme salonlarında hazır bulunan gazeteci Müyesser Yıldız sosyal medya üzerinden dava süreci hakkında bilgi verdi.


Yıldız’ın açıklamaları:

Bugünkü celse, sanıklardan Önder Çelebi’nin avukatı Can Yücesoy’un savunmasıyla başladı. Av. Yücesoy, birtakım kesimlerin hoşuna gitmese de yapılan açıklamanın düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi.

Sanıklardan Mustafa Özbey’in avukatı Hüseyin Özbek, amiraller açıklamasının yeni İnebahtı’lar, Navarin’ler yaşanmaması için atılan bir çığlık olduğunu belirterek, “Rusya-Ukrayna savaşı beraat talebimızin en önemli delilidir.” dedi.

Av. Özbek şunları da kaydetti: “Bu dava, Türkiye’nin kendi ayağına sıkmasıdır. Bu davayla Montrö’nün delineceği; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de kararlı olunmadığı izlenimi verilmektedir.”

CHP Milletvekilleri duruşmayı takip ettiler

Alpay Altman’dan sonra CHP Milletvekilleri Candan Yüceer, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Servet Ünsal da duruşma salonuna geldi. Ayrıca duruşmayın başından beri CHP Mersin Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Alpay Antmen de izledi.

“Amirallerin açıklaması 28 Şubat kararlarına ve 27 Nisan bildirisine benziyor”

Savunmaların tamamlanmasının ardından, katılan Cumhurbaşkanlığı avukatına söz verildi.

Cumhurbaşkanlığı avukatı, amiraller açıklamasını 28 Şubat kararlarına ve 27 Nisan bildirisine benzetip sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı avukatının, sanıkların yaşlarına ilişkin beyanlara karşı çıkarken, “Bir seferberlik halinde bunlar göreve çağrılabilir diye düşünüyorum.” demesi salonda gülüşmelere yol açtı.

Cumhurbaşkanlığı avukatının sözlerine sanık avukatlarından Mustafa Güler, “Aslında siyaset vatandaşa parmak sallamış, ‘Konuşanı yargılarım.’ demiştir.” karşılığını verdi.

Heyet, kararı açıklamak üzere müzakereye çekildi.

Müzakerenin ardından mahkeme katibesi, “Son söz söylemek isteyen sanıklar öne gelebilir.” duyurusu yaptı. Sanıkların tamamının Ceza Kanunu 223 2/A uyarınca suç işlemedikleri sabit olduğundan beraatlarına oybirliği ile karar verildi. Karar alkışlarla karşılandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın